saffranskaka1

Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja, nötter och mandel bl.a.

Jul för mig. Det är saffran. Och av någon anledning mandel, även fast vi ALDRIG äter mandel (p.g.a. allergin här hemma) =) Men doften och smaken… Mmmm…

Så här kommer ett recept på en riktigt julig mjuk kaka

Kakan:

  • 1 paket saffran
  • 4 dl mjölblandning (ex. 2dl majsmjöl, 1dl klibbrismjöl, 1dl majsstärkelse)
  • 1tsk xanthangummi
  • 1 1/2 dl socker
  •  2,5 tsk bakpulver
  • 50 g smält mjölkfritt margarin
  •  1dl vatten eller valfri växtdryck
  • 1dl apelsinjuice av fin kvalitet, alternativt valfri vätska men jag gillar den lätta smaken av apelsin i kombination med saffran
  • Pärlsocker
  • Olja och polenta som förslag för att smöra och bröa formen
  • Florsocker vid servering

saffranskaka

Fyllningen (går att utesluta):

  • 2msk solrosfrön
  • 2msk kokosflakes (eller flingor)
  • 2msk kokosmjölk
  • 1msk kokosmjöl
  • 1msk majsstärkelse
  • 1msk florsocker
  • 25g margarin
  • 2krm bittermandelarom (ej ur mandel)
  1. Sätt ugnen på 175°C
  2. Mixa samman alla ingredienser till fyllningen tills du får en slät massa
  3. Smält margarinet och låt svalna
  4. Smöra och bröa en form (olja och polenta använder jag till denna)
  5. Stöt saffranet med någon matsked av sockret, mortla gärna
  6. Blanda ordentligt samman alla torra ingredienser, inklusive saffran/socker-blandningen
  7. Blanda det smälta margarinet med vätskan och tillsätt till dom torra ingredienserna
  8. Vänd ner vätskan (gärna med slickepott eller träslev)och rör runt tills du får en slät tunn smet (vispa inte)
  9. Häll smeten i formen
  10. Klicka på fyllningen på kakan (går att utesluta)
  11. Strö på pärlsocker
  12. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter
  13. Ta ut och låt svalna
  14. Toppa med florsocker vid servering