Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
En julig mandelkubb helt enkelt. Inspiration ur mitt kubbrecept HÄR men med justering för julig smak. Inte bara tillfört saffran utan även justerat baksätet för att få ut mesta möjliga smak ur saffranet.
Du behöver:
- 8dl mjöl (ex. 2 dl kokosmjöl, 2dl majsstärkelse, 2dl majsmjöl 1dl klibbrismjöl och 1dl majsmjöl Eller 2 dl kokosmjöl, 3 dl hirsmjöl och 3 dl majsmjöl) -går att variera massor men det ska enbart vara liten del stärkelse och kokosen är tämligen viktig alternativt ska den bytas ut mot annat mjöl men då av större mängd, nästan dubbel mängd kan behövas eftersom att kokos suger mycket vätska
- 200g mjölkfritt margarin
- 2dl socker
- 1 tsk mald kardemumma
- 1msk hjorthornssalt
- 2tsk xanthangummi
- 1,5 dl vätska (ex. kokosmjölk eller vatten)
- 2krm bittermandelarom (EJ FRÅN ÄKTA MANDEL)
- 2 pkt saffran (1g)
- Sirapsvatten för pensling (går även bra med vatten, Smält margarin eller kokosmjölk)
- Pärlsocker
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader
- Smält margarinet och blanda i saffranet som du först mortlat ihop med 1 msk av sockret.
- Tillsätt bittermandelaromen
- Blanda samman alla torra ingredienser för sig
- Blanda samman våta och torra och arbeta ihop en deg, låt degen vila några minuter
- Dela degen i 2 bitar
- På välmjölat bakbord kan du rulla ihop 2 cylindrar med ca 5 cm i omkrets
- Skär ut kakor med ca 1cm tjocklek
- Lägg kakorna på bakplåtsklädd plåt och platta till lite
- Pensla och strö på pärlsocker
- Grädda i ca 10 minuter
- Låt svalna på plåten