Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
En av mina personliga favoriträtter. Lite julig dessutom =)
4personer
Du behöver:
- 1-2 kuvert saffran (beroende på hur mycket smak man vill ha)
- 3-4 kycklingfiléer
- olja alternativt mjölkfritt margarin för stekning
- 6 salladslökar
- 1 fänkål
- 1/2-1 gul lök
- 1dl buljong
- 3-4dl kokosmjölk
- 1-2apelsiner
- ev. lite mer apelsinjuice
- salt
- svartpeppar
- ev. 1 vitlöksklyfta
- ev. färsk ingefära (ca i storlek av en tumme)
- ev. 1 granatäpple
Serveras BÄST med klyftpotatis (för dom som tål) men för oss blir det variation med ris, risotto alternativt ugnsrostad sötpotatis.
Gör så här:
- Dela fänkålen på mitten och skiva sedan till tunna skivor
- Hacka salladslöken, den vita delen tunt och den gröna delen i större bitar
- Finhacka den gula löken
- Dela varje kycklingfilé i valfria storlekar eller ha dom som dom är (jag föredrar att dela varje filé i 3 lika stora bitar)
- Salta och peppra
- Hetta upp olja i panna
- Bryn kycklingen i pannan, bara så den får yta på bägge sidor och ta sen ur pannan
- Stek istället nu den gula löken, fänkålen och den ev. pressade vitlök och rivna ingefäran
- Riv apelsinskalen och spara
- Pressa saften ur en apelsinen i pannan och låt fräsa
- Sänk värmen
- Tillsätt buljong, saffran, den vita delen av salladslöken och kokosmjölk och lägg tillbaka kycklingen
- Låt sjuda några minuter under lock (tiden beror på storleken av kycklingbitarna men 5-10min) så att kycklingen blir färdig
- När det är bara någon minut kvar tillsätter du den gröna delen av salladslöken samt apelsinskalen
- Smaka av med ev. mer salt, peppar och/eller apelsinjuice
- Skär bort skalet på den andra apelsinen och skåra ur BARA apelsinköttet, tillsätt i pannan vid servering
- Toppa ev. med fruktköttet ur granatäpple (vi skippade det idag)
- KLART!
TIPS! Smaksättningen fungerar även UTMÄRKT till fisk (ex. lax) och skaldjur (även ex. kräftstjärtar i lake) för er som tål. Inget vi längre kan använda men ett tips är att testa den kombinationen också för variation.