saffranskyckling2

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

En av mina personliga favoriträtter. Lite julig dessutom =)

4personer

Du behöver:

  • 1-2 kuvert saffran (beroende på hur mycket smak man vill ha)
  • 3-4 kycklingfiléer
  • olja alternativt mjölkfritt margarin för stekning
  • 6 salladslökar
  • 1 fänkål
  • 1/2-1 gul lök
  • 1dl buljong
  • 3-4dl kokosmjölk
  • 1-2apelsiner
  • ev. lite mer apelsinjuice
  • salt
  • svartpeppar
  • ev. 1 vitlöksklyfta
  • ev. färsk ingefära (ca  i storlek av en tumme)
  • ev. 1 granatäpple

saffranskyckling1

Serveras BÄST med klyftpotatis (för dom som tål) men för oss blir det variation med ris, risotto alternativt ugnsrostad sötpotatis.

saffranskaka3

Gör så här:

  1. Dela fänkålen på mitten och skiva sedan till tunna skivor
  2. Hacka salladslöken, den vita delen tunt och den gröna delen i större bitar
  3. Finhacka den gula löken
  4. Dela varje kycklingfilé i valfria storlekar eller ha dom som dom är (jag föredrar att dela varje filé i 3 lika stora bitar)
  5. Salta och peppra
  6. Hetta upp olja i panna
  7. Bryn kycklingen i pannan, bara så den får yta på bägge sidor och ta sen ur pannan
  8. Stek istället nu den gula löken, fänkålen och den ev. pressade vitlök och rivna ingefäran
  9. Riv apelsinskalen och spara
  10. Pressa saften ur en apelsinen i pannan och låt fräsa
  11. Sänk värmen
  12. Tillsätt buljong, saffran, den vita delen av salladslöken och kokosmjölk och lägg tillbaka kycklingen
  13. Låt sjuda några minuter under lock (tiden beror på storleken av kycklingbitarna men 5-10min) så att kycklingen blir färdig
  14. När det är bara någon minut kvar tillsätter du den gröna delen av salladslöken samt apelsinskalen
  15. Smaka av med ev. mer salt, peppar och/eller apelsinjuice
  16. Skär bort skalet på den andra apelsinen och skåra ur BARA apelsinköttet, tillsätt i pannan vid servering
  17. Toppa ev. med fruktköttet ur granatäpple (vi skippade det idag)
  18. KLART!

apelsin

TIPS! Smaksättningen fungerar även UTMÄRKT till fisk (ex. lax) och skaldjur (även ex. kräftstjärtar i lake) för er som tål. Inget vi längre kan använda men ett tips är att testa den kombinationen också för variation.