Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
Supermjuka saffransrutor med chokladglasyr och guldpulver.
Du behöver:
kakan
- 5 dl mjöl (1,5 dl vardera av majs och hirs/ris + 2 dl majsstärkelse)
- 1 tsk xanthangummi
- 1 tsk fiberhusk
- 3 tsk bakpulver
- 1/2 tsk kardemumma
- 3 dl florsocker
- 1 msk socker att mortla med saffranet
- 1 kuvert (0,5g) saffran
- 1 dl kokos mjölk eller annan växtdryck
- 1,5 dl vatten
- 100 g mjölkfritt margarin
glasyren
- 100g mjölkfritt bredbart margarin (rumsvarmt)
- 2 dl florsocker
- 3 msk kakao
- 1 msk kokosmjölk/kokosgrädde (obs! Rumstemperatur)
- en nypa salt
- guldpulver från Dr Oetker att dekorera med, går även att byta mot valfri topping
Gör så här:
- Mortla saffranet med strösockret
- Blanda sen med kokosmjölk, vatten och margarin och koka upp -låt småputtra några minuter för att få ut maximalt med smak ur saffranet. Låt sen svalna
- Blanda samman samtliga torra ingredienser och vispa sen i dom avsvalnade våta
- Rör till en jämn smet
- Häll i en smörad och bröad (margarin och majsmjöl blir bra) eller bakplåtspappersklädd form på ca 20×30 cm och grädda mitt i ugnen på 175 grader i 30 minuter
- Ta ut och låt svalna
- Rör samman ingredienserna till glasyren och bred ut över kakan
- Strö över guldpulver eller annan valfri topping