Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Supermjuka saffransrutor med chokladglasyr och guldpulver.

Du behöver:

kakan

  • 5 dl mjöl (1,5 dl vardera av majs och hirs/ris + 2 dl majsstärkelse)
  • 1 tsk xanthangummi
  • 1 tsk fiberhusk
  • 3 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk kardemumma 
  • 3 dl florsocker 
  • 1 msk socker att mortla med saffranet
  • 1 kuvert (0,5g) saffran 
  • 1 dl kokos mjölk eller annan växtdryck
  • 1,5 dl vatten
  • 100 g mjölkfritt margarin 

glasyren

  • 100g mjölkfritt bredbart margarin (rumsvarmt)
  • 2 dl florsocker
  • 3 msk kakao
  • 1 msk kokosmjölk/kokosgrädde (obs! Rumstemperatur)
  • en nypa salt 
  • guldpulver från Dr Oetker att dekorera med, går även att byta mot valfri topping

Gör så här:

  1. Mortla saffranet med strösockret
  2. Blanda sen med kokosmjölk, vatten och margarin och koka upp -låt småputtra några minuter för att få ut maximalt med smak ur saffranet. Låt sen svalna
  3. Blanda samman samtliga torra ingredienser och vispa sen i dom avsvalnade våta
  4. Rör till en jämn smet
  5. Häll i en smörad och bröad (margarin och majsmjöl blir bra) eller bakplåtspappersklädd form på ca 20×30 cm och grädda mitt i ugnen på 175 grader i 30 minuter
  6. Ta ut och låt svalna
  7. Rör samman ingredienserna till glasyren och bred ut över kakan
  8. Strö över guldpulver eller annan valfri topping