Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt.
Receptet utgår från mitt vanliga risgrynsrecept men med vissa justeringar. Risgrynsgröten blandas sen med saffran, sötning och mjöler innan gräddning i ugn. Serveras sen med sylt och grädde förslagsvis, veganskt grädde förstås.
6 portioner
Du behöver:
- 1,5 dl grötris
- 6 dl vatten
- 2 dl kokosmjölk (ren asiatisk och tillsatsfri, INTE kokosdryck) -det kommer INTE smaka kokos.
- 1 vaniljstång (äkta vanilj gör verkligen gröten SÅ mycket godare)
- INGEN kanel, här väljer jag bort kanel men du kan förstås ha i en stång om du vill -det är helt ok ?
- 2 krm salt
- 50 g mjölfritt margarin
- 1 pkt saffran, 0,5 gram
- 2 msk majsstärkelse (eller annat likvärdigt mjöl)
- 1 msk majsmjöl (eller annat likvärdigt mjöl)
- valfritt med 1/2 tsk mald kardemumma (framhäver smaken av saffran)
- 3 krm fiberhusk
- 3 msk socker
- 1 krm bakpulver (man vill ju ändå ha klagan ”kladdig” och saftig så öka inte på det här)
- något att smöra och bröa en form med, jag föredrar mjölkfritt margarin och majsmjöl
Gör så här:
- Skåra upp vaniljen och skrapa ur
- Lägg urskrapet och stången tillsammans med margarin, salt, grötris och vatten i en kastrull och koka upp
- När det kokat upp, sänk värmen och låt det småputtra under lock i kanske 10-15 minuter
- Rör om åtminstone nån gång
- Tillsätt sen kokosmjölk och låt puttra i ytterligare 15-20 minuter (total koktid ca. 30 minuter) men nu kan du låta puttra utan lock (om du vill) men fortsätt röra om då och då (jag kör under lock för att inte förlora vätska)
- Om du behöver mer vätska, tillsätt då mer vatten, inte kokosmjölk.
- Koka tills du är nöjd med konsistensen och låt sen svalna
- Mortla sen sockret med saffranet och rör sen ner det, majsstärkelse, majsmjöl, bakpulver, kardemumma och fiberhusk -vispa samman
- Häll i en smörad o bröad form, grädda 30 minuter i 200grader
- Ta ut och låt svalna innan du serverar, behöver inte vara kall men inte superhett för bästa smak OCH konsistens