Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
En julig twist på klassisk rulltårta.
8-10 bitar
Du behöver:
- 1dl + 1 msk majsmjöl
- 0,5 dl klibbrismjöl
- 3 msk majsstärkelse
- 1/2 tsk xanthangummi (kontrollera ursprunget utifrån allergier)
- 1dl socker
- 1tsk bakpulver
- 1krm bikarbonat
- 1,5 dl växtdryck, ex kokosdryck eller risdryck
- 1/4 dl neutral olja (ex. raps) eller mjölkfritt margarin (smält och avsvalnat)
- 0,5 g saffran, mald alternativt mortla med lite av sockret
Fyllning:
- 150 g av Violife creamy spread, naturell, eller annat substitut för färskost/Philadelphia
- Zest från 1 apelsin
- 1 msk saft från apelsin
- 2 dl florsocker
- Socker att toppa tårtan med
Gör så här:
- Värm ugnen till 250grader och förbered en stor plåt med bakplåtspapper i botten.
- Blanda alla torra ingredienser för sig och alla våta för sig.
- Tillsätt vätskan till det torra
- Vispa snabbt eller vänd med slickepott tills du får en jämn smet (sväller lite efter några minuter men det behöver inte inväntas)
- Häll smeten på bakplåtspapperet och smeta ut jämt på bakplåtspapperet i ett tunt rektangelformat lager (ca 25×30 i storlek (halv ugnsplåt)
- Grädda mitt i ugnen i 5minuter
- Ta ut
- Dra gärna över bakplåtspapperet till en ny kall plåt
- Toppa med socker och låt svalna HELT
- Lägg sen ett nytt bakplåtspapper på bottnen och lägg en plåt eller en skärbräda ovanpå och stjälp över rulltårtebottnen på det nya bakplåtspapperet istället så att ovansidan hamnar nedåt och dra bort papperet som legat underst (nu överst)
- Gör fyllningen (mixa/vispa samman ingredienserna) och bred ut, rulla försiktigt med hjälp av bakplåtspapperet ihop tårtan tätt (kortsida mot kortsida) och ställ i kylen för att stelna ca 30 minuter innan servering