saffranssoppa

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

4-6portioner

Du behöver:

  • 300g köttfärs
  • 2 stora morötter
  • 2 stor sötpotatis
  • 1 gul lök
  • 3st. stjälkar av selleri
  • 1 stor fänkål
  • saften från 1/2 citron
  • 1burk/tetra ca. 400g krossade tomater
  • 2dl kokosmjölk
  • 5-7dl buljong/vatten+salt om du inte har
  • 1 lagerblad
  • 1pkt saffran
  • 5 vitpepparkorn
  • salt
  • svartpeppar
  • 100g coktailtomater
  • 1tsk vinäger
  • ev. mer vatten (grönsakerna ska täckas helt)
  • olja

fusk-aioli

  • 1/2 sats veganmajonnäs enligt recept HÄR
  • valfri mängd pressad vitlök

Gör så här:

  • Hacka upp alla grönsaker i små kuber
  • Lägg vitpepparkornen i en tesil om du vill slippa knapra på dom ur den färdiga soppan
  • Hetta upp olja i en gryta
  • Fräs köttfärsen tills brynt
  • Tillsätt grönsakerna och fräs under omrörning under några minuter
  • Tillsätt all vätska, lagerblad, saffran, vinäger, citronsaft, cocktailtomaterna och låt koka upp
  • Sänk värmen och låt småputtra i ca. 20-30minuter (tills grönsakerna mjuknat)
  • Krydda med salt och peppar efter smak och tycke
  • Vispa ner pressad vitlök i veganmajonnäsen
  • Servera!

Tips! Soppa är nästan godast att laga kvällen innan och sen kyla ner och låta stå kallt över natten, låta smakerna verkligen dra sig, för servering nästa dag.