Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Vegansk.

Men hur gott??? ?? En glass med smak av salt karamell. Som gräddkola, med karamellrippel och en touch av salt. Mums!

Du behöver:

  • 1 dl kokossocker (eller vanligt socker men ger helt klart bättre smak och även färg med kokossocker)
  • 2,5 dl kokosmjölk
  • 1 dl sirap (ljus blir bra)
  • Salt efter tycke men gärna 1 krm (du kommer att salta glassen mer sen så du kan ta det lugnt här)
  • 5 dl kokosgrädde eller annan valfri vegansk grädde (kokossmaken kommer att neutraliseras av karamellen, särskilt bra om du använt kokossocker i tillagningen)
  • flingsalt att toppa med

Gör så här:

  1. Vi börjar med att göra gräddkolan som ger glassen smak, blanda samman 1 dl av kokosmjölken med kokossockret och sirapen och koka upp, koka till ca 110-115 grader -så att den börjar bli som en tjock sirap/kola -det ger glassen bäst smak
  2. När gräddkolan börjar bli klar ska du koka upp resten av kokosmjölken med kokosgrädden + saltet, när den kokar häller du i gräddkolan till kokosgrädden och vispar samman MEN spara ca 1/2 dl till rippel i glassen (OBS! Här måste du ha en stor kastrull till grädden för det kommer att puttra och bubbla när du tillsätter kolan som är varmare än grädden så var beredd på det men du behöver inte vara orolig)
  3. Vispa samman allt och låt sen svalna helt
  4. Kör kokos/kolan i glassmaskin tills stelnad (alternativt frys in men vispa var 15-20:e minut tills stelnad)
  5. Precis när glassen är klar nog för att bara frysas in rör du i den sista delen av gräddkolan för rippel
  6. Strö på flingsalt (valfritt)
  7. Frys in fram till servering, ta ut en liten stund innan servering för bästa resultat så den inte är för hård