Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt.
Dessa underbara spröda, lätt söta kex/kakor som är ett måste i tiramisu (recept som kommer snart) men som också är alldeles underbart goda bara som dom är. Här har du en allergianpassad variant som dessutom smidigt går att byta ut mjölet i efter det som tåls. Min favorit var t.o.m. den som även var fri från majs och ris.
Du behöver:
- 250g rumsvarmt mjölkfritt margarin, jag använder Floras bredbara
- 1,5 dl socker
- Ca. 5 dl mjölblandning (ex.2 dl majsmjöl, 1 dl rismjöl och 2 dl majsstärkelse ELLER så som jag nästan föredrog det -utan majs och ris- med 2 dl hirsmjöl, 1 dl bovetemjöl och 1 dl kokosmjöl -JA, det blir bara totalt 4 dl då men kokosmjölet suger mycket mer vätska än andra mjöler)
- 1 tsk bakpulver
- 4 krm xanthangummi (går att utesluta för den som inte tål men blir lite skillnad i resultatet, justera med aningens mer mjöl -INTE fiberhusk i det här receptet)
- florsocker att pudra med
Gör så här:
- Rör samman margarin och socker till en mjuk blandning
- Blanda i bakpulver och sist mjöl + xanthangummi
- Arbeta degen/smeten med slickepott eller slev tills du får en homogent och spritsbart resultat
- Fyll i spritspåse utan tyll eller med tyll med stort hål
- Spritsa ut smeten till avlånga kakor med rejält avstånd till varandra, storleken är lagom i storlek som ett finger innan gräddning
- Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 10-12 minuter
- Stäng av ugnen
- Ta ut och låt svalna lagom för att du ska kunna vända på kakorna, tar några minuter
- Kör in i ugnen i igen och låt torka på eftervärme för att bli helt spröda
- Toppa med pudrat florsocker när kalla