Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt.

Dessa underbara spröda, lätt söta kex/kakor som är ett måste i tiramisu (recept som kommer snart) men som också är alldeles underbart goda bara som dom är. Här har du en allergianpassad variant som dessutom smidigt går att byta ut mjölet i efter det som tåls. Min favorit var t.o.m. den som även var fri från majs och ris.

Du behöver:

  • 250g rumsvarmt mjölkfritt margarin, jag använder Floras bredbara
  • 1,5 dl socker
  • Ca. 5 dl mjölblandning (ex.2 dl majsmjöl, 1 dl rismjöl och 2 dl majsstärkelse ELLER så som jag nästan föredrog det -utan majs och ris- med 2 dl hirsmjöl, 1 dl bovetemjöl och 1 dl kokosmjöl -JA, det blir bara totalt 4 dl då men kokosmjölet suger mycket mer vätska än andra mjöler)
  • 1 tsk bakpulver
  • 4 krm xanthangummi (går att utesluta för den som inte tål men blir lite skillnad i resultatet, justera med aningens mer mjöl -INTE fiberhusk i det här receptet)
  • florsocker att pudra med

Gör så här:

  1. Rör samman margarin och socker till en mjuk blandning
  2. Blanda i bakpulver och sist mjöl + xanthangummi
  3. Arbeta degen/smeten med slickepott eller slev tills du får en homogent och spritsbart resultat
  4. Fyll i spritspåse utan tyll eller med tyll med stort hål
  5. Spritsa ut smeten till avlånga kakor med rejält avstånd till varandra, storleken är lagom i storlek som ett finger innan gräddning
  6. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 10-12 minuter
  7. Stäng av ugnen
  8. Ta ut och låt svalna lagom för att du ska kunna vända på kakorna, tar några minuter
  9. Kör in i ugnen i igen och låt torka på eftervärme för att bli helt spröda
  10. Toppa med pudrat florsocker när kalla