Fritt från ägg, mjölk, gluten och soja bl.a.

Ca. 6 scones

Satsen på bilden har sonen, 6år gammal, gjort alldeles själv. Helt klart lekande lätt.

Ingredienser

  • 5dl mjölblandning (exempelvis 2dl rismjöl, 2dl majsmjöl och 1dl kikärtsmjöl) -variation förnöjer, använd vilka mjöler du vill
  • 4tsk bakpulver
  • 2tsk xanthangummi
  • 2tsk salt
  • 2msk sötning (socker, agave, sirap)
  • 75g mjukt mjölkfritt margarin
  • 1,5dl vatten
  • 1,5dl färdigblandad Rapsy ”fil-ersättning” (kan även bytas ut mot mera vatten eller annan växtdryck)

Gör så här:

  1. Blanda alla torra ingredienser
  2. Blanda vätskorna och sötningen
  3. Tillsätt vätskan och rör om
  4. Tillsätt sist margarinet
  5. Knåda samman. Degen blir kladdig. Arbeta gärna ihop degen med träslev eller degkrokar.
  6. Dela sen degen i 6st. bitar med hjälp av välmjölade händer. Arbeta eventuellt in aningens mer mjöl, men bara så att du lätt kan vända runt degen och arbeta ihop den till en boll (inte för mycket mjöl).
  7. Lägg ut bollarna på bakplåtspapper. Platta till dom och nagga med gaffel och skåra ev. med kniv. Grädda mitt i ugnen i 200-225grader i 12-18minuter, till du är nöjd med färgen (beror lite på mjölsorter).
  8. Låt svalna under bakduk. Servera gärna färska med margarin och MIN FAVORIT: marmelad!