Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja och mandel bl.a.

Jag skrev förut att munk-semla var min favorit. Jag tror jag lägger till den här tätt därefter. En kladdkaka med smak av kardemumma och mandel men helt utan mandel. Underbart knäckig och krispig yta med ett precis lagom kladdigt inre.

Du behöver:

Kakan

  • 150 g mjölkfritt margarin
  • 1,5 dl kokosmjölk
  • 2,5 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk mald kardemumma
  • 3 dl mjölblandning (ex. 1 dl majsmjöl, 1 dl rismjöl och 1 dl majsstärkelse)
  • 0,5 tsk xanthangummi
  • knappt 1 tsk bakpulver
  • Något att smöra och bröa formen med (ex. olja + blandning polenta/mald kardemumma)

Mandelmassafyllning

  • 2 dl melonkärnor (eller 50/50 solroskärnor & kokosflakes eller andra frön/nötter)
  • 1,5dl florsocker
  • 1-3 msk vatten (eller kokosmjölk)
  • 1 msk sirap
  • 2msk kokosolja
  • och 1-2krm mandel eller bittermandelarom (UTAN mandel  -artificiell smaksättning )

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Förbered mandelmassafyllningen genom att mixa samman frön med resterande ingredienser men börja med den mindre mängden vatten och tillsätt mer om det behövs, del ska bli en kletig massa med smak av mandel – lämna gärna lite småbitar av fröna för lite krisp i det färdiga resultatet
  3. Gör nu själva smeten till kakan
  4. Smält margarinet i kastrull
  5. Tillsätt kokosmjölken och låt svalna aningens
  6. Blanda samman alla torra ingredienser
  7. Häll vätskan till dom torra ingredienserna och vispa samman till en smet
  8. Vänd nu bara försiktigt ner mandelmassafyllningen med en sked eller slickepott så att den delar sig i smeten någorlunda jämt men arbeta inte för mycket
  9. Häll smeten i en smörad och bröad form
  10. Grädda mitt i ugnen i 20-25minuter
  11. Låt svalna (om du kan låta bli att hugga in)
  12. KLART!
  13. Toppa med lite florsocker på toppen vid servering. Servera med vegangrädde eller glass, eller bara som det är kanske. Recept på kokosgrädde hittar du också på samma sida som mandelmassafyllningen