semmelpaj

Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja och soja bl.a. Går även att göra sockerfri på enkelt vis

Mjuk botten med lätt smak av kardemumma, toppad med fusk-mandelmassafyllning, kokosgrädde med smak av äkta vanilj och lätt citrontouch samt jordgubbar.

Du behöver:

Botten

  • 2dl melonkärnor (solrosfrön eller andra frön funkar också men melonkärnor har en väldigt fin mild smak samt ljus färg)
  • 1/2 dl florsocker (går att skippa alternativt byta mot annan sötning -ex. honung)
  • 1 dl kokosmjölk
  • 2msk mjölkfritt margarin, rumsvarmt
  • knappt 1/2 dl majsstärkelse
  • knappt 1/2 dl kokosmjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1-2tsk mald kardemumma (beroende av önskad styrka på kardemummasmaken)
  1. Spänn bakplåtspapper i en springform
  2. Sätt ugnen på 200grader
  3. Mixa samman melonkärnor, florsocker, kardemumma och kokosmjölk till en HELT slät massa
  4. Rör samman mjöl och stärkelse med bakpulver
  5. Tillsätt margarin och mjölblandningen till massan och mixa tills fortfarande len men tjockare massa
  6. Smeta ut massan i botten på springformen (blir ca 1,5cm i tjocklek)
  7. Grädda i ugnen i ca 15-20minuter
  8. Ta ut för att svalna

Mandelmassafyllning

  • 1/2 sats mandelmassa enligt receptet HÄR
  • ca 2msk kokosmjölk
  • ca 1msk kokosmjöl
  1. Rör samman tills du går en lös men kletig smet (beroende av vilka frön du använt och vilken konsistens du vill ha på fyllningen kan du variera mängden kokosmjöl/kokosmjölk)
  2. Fyll i sprits

Kokosgrädden

  • 2,5dl stelnad kokosmjölk (förkyld kokosmjölk där du separerar det vattniga från det vita stela och använder enbart det vita)
  • skal från 1 citron
  • 1 vaniljstång
  • eventuellt 1/2tsk xanthangummi (går att utesluta men ger bättre tjocklek på grädden om du fått ”sämre” kvalitet på kokosmjölk som då inte vill stelna)
  1. Vispa samman hårt
  2. Fyll i spritspåse och låt stå i kylen färdigvispad tills iordningställande (jag brukar t.o.m lägga i frysen i kanske 10minuter innan)

Dekoration och smaksättning

  • Jordgubbar (eller frukt av eget val, ex. physalis, passionsfrukt etc)
  • 1 citron
  • Citronmeliss

Iordningställande:

  1. När pajbotten svalnat, skär loss från kanterna på springformen och ta ur
  2. Lägg botten på fat
  3. Riv citronskal
  4. Jag valde nu att pressa lite citronsaft över pajbottnen för att smaksätta med lite syra samt för att  ”fukta” botten lite mer MEN du kan skippa detta alternativt bre på exempelvis mixade jordgubbar
  5. Ovanpå detta spritsar du ut mandelmassan och kokosgrädden i valfritt mönster
  6. Dekorera med jordgubbar, rivet citronskal och citronmeliss (eller frukt av eget val)
  7. Servera

semmelpaj2