Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja och mandel bl.a. Vegansk.

Rulltårta är ett av dom enklaste och klart smarrigaste sätten att prova olika kombinationer och smaksättningar på allergivänligt fika med. Idag kör vi semla i form av rulltårta. En ljus, mjuk botten med smak av kardemumma. En fyllning av dels falsk mandelmassa, en mandelfri massa gjord av frön men smaksatt med mandelarom. Och en luftig stabiliserad vegansk grädde. Toppa tårtan med mer grädde och lite extra kardemumma. Ljuvligt! Skulle aldrig gå att gissa att den är ”utan allt”.

8-10 bitar

Du behöver:

botten

  • 1 dl + 1 msk majsmjöl
  • 1/2 dl klibbrismjöl
  • 3 msk majsstärkelse
  • 1/2 tsk xanthangummi
  • 1 dl socker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm bikarbonat
  • 1/2-1 tsk mald kardemumma
  • 1,5 dl växtdryck
  • 1/4 dl neutral olja

fyllning nr 1 / falsk mandel

  • 1 dl solrosfrön eller melonkärnor
  • 1/4 dl kokosmjölk
  • 1 msk mjölkfritt margarin, rumsvarmt
  • 1/2 dl florsocker
  • 1 nypa salt
  • mandelarom/bittermandelarom

fyllning nr 2 /stabiliserad vegansk grädde

  • 1 pkt (2dl) vegansk vispar grädde, förslagsvis schlagfix
  • 1/2 tsk agar agar eller 2 gelatinblad
  • 1/4 dl socker
  • 1/4 dl äppeljuice
  • 1 tsk majsstärkelse
  • socker att toppa rulltårtan med

Gör så här:

  1. Först av allt. Lägg fröna till fyllningen i blöt. Lägg bara i en skål och täck med vatten, låt stå.
  2. Börja sedan med bottnen. Sätt ugnen på 250 grader. Rör ihop alla torra ingredienser för sig och blanda sen i dom våta. Rör ihop till en jämn smet.
  3. Häll smeten på bakplåtspapperet och smeta ut jämt på bakplåtspapperet i ett tunt rektangelformat lager (ca 25×30 i storlek (halv ugnsplåt). Grädda mitt i ugnen i 5minuter
  4. Ta ut. Dra gärna över bakplåtspapperet till en ny kall plåt. Låt svalna HELT.
  5. Medan bottnen svalnar, gör fyllningarna. För fyllning nr 1. Sila fröna. Mixa samman fröna med samtliga resterande ingredienser med hjälp stavmixer, mixa till en slät massa, ställ undan.
  6. Gör nu fyllning nr 2. Börja med att koka upp juice, socker, majsstärkelse och agar under omrörning tills det tjocknar -ta sedan av och låt svalna. Det här kommer att stabilisera grädden så att den håller sig stabil i rulltårtan, dvs inte flyter ut så som vegansk grädde kan göra. Om du väljer att använda gelatin istället för agar ska du du enbart koka upp juice, socker och majsstärkelse medan du istället lägger gelatin i blöt. När gelatinet mjuknat och juice/socker/majsstärkelse kokat för att tjockna kramar du ur gelatin och vänder ner så att det smälter. Låt nu den här blandningen svalna.
  7. Börja att vispa schlagfix-grädden och vispa den hårt (med elvisp eller matberedare). Tillsätt sedan stabiliseringen lite i taket medan du vispar. Klart.
  8. Nu ska vi förbereda bottnen. Toppa den med socker och låt svalna HELT. Lägg sen ett nytt bakplåtspapper på bottnen och lägg en plåt eller en skärbräda ovanpå och stjälp över rulltårtebottnen på det nya bakplåtspapperet istället så att ovansidan hamnar nedåt och dra bort papperet som legat underst (nu överst).
  9. Bred ut mandelfyllningen jämt. Sedan ca hälften av grädden. Rulla ihop tårtan tätt och ställ i kylen för att stelna ca 30 minuter.
  10. Ta ut, spritsa på resterande grädden. Toppa med lite mer mald kardemumma. Servera!