Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja, nötter och mandel bl.a. Vegansk!
På bloggen finns redan mängder av varianter på semla. Vad sägs om semmelpaj, semmelkaka, wraps-semla, semmelboll, semmelkladdkaka, munksemla, semmelglass eller bara klassisk semla? Men nu tänker jag komma med ett ännu bättre förslag! Vad sägs som semla som tårta? Tårtsemla? Semmeltårta!!! JA!!! Det är som en superstor semla som räcker för det hela stora sällskapet. SÅ lätt och god. Perfekt gräddig. Underbar falsk mandelmassa med massa smak av mandel men helt utan mandlar. Missa inte!
12-15 personer
Du behöver:
Kakan, botten och lock (görs var för sig i 2 formar/omgångar för bästa resultat)
- 2 x 150g mjölkfritt margarin
- 2 x 1dl vatten eller växtdryck
- 2 x 1,5 dl socker
- 2 x 3dl mjöl (ex 1dl majsmjöl, 1dl rismjöl/hirsmjöl och 1dl majsstärkelse)
- 2 x 1/2 tsk xanthangummi
- 2 x 1,5 tsk bakpulver
- 2 x 1,5 tsk kardemumma
- något att smöra och bröa form med, förslagsvis olja/margarin och majsmjöl
Falsk mandelmassafyllning
- 2 dl solrosfrön eller melonkärnor, går även att byta ut mot kokosflingor men kan möjligen behöva ökas till 3 dl i mängd
- 1 dl vätska, ex kokosmjölk eller vatten alternativt annan valfri växtdryck
- 1 dl florsocker
- Ca 1-2 krm mandelarom/bittermandelarom
Grädden
- 2 paket schlagfix sötade grädde på tetra (fri från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a) -eller annan valfri vispbar vegansk grädde. Mängden går att halvera men jag anser verkligen att tårtan ska ha såhär tjockt lager av grädde -tro mig
- 2 tsk vaniljessens
- 1/2 dl äppeljuice (ger den annars lite artificiella grädden en bättre fräschör, går att byta mot vatten eller annan mild juice eller sagt)
- 1/2 dl socker
- 2 tsk majsstärkelse
- 1 tsk agar agar (går att byta mot 3-4 gelatinblad)
Florsocker att toppa med
Gör så här:
- Först lägger du fröna till den falska mandelmassan i blöt, bara lägg dom i en bunke och täck helt med vatten. Låt stå.
- Sen börjar vi med kakorna, botten och lock. Man gör alltså inte en mjuk kaka och delar den i två utan för absolut bästa resultat gör man botten och lock var för sig. En i taget eller båda samtidigt beroende av hur många lika stora formar man har. Jag har gjort tårtan i en 23/24-cm form.
- Sätt ugnen på 200 grader
- Smöra och bröa en springform
- Smält margarinet och låt svalna
- Blanda alla torra ingredienser för sig
- Tillsätt alla våta och vispa till en jämn smet
- Fördela smeten i form och se till att dra hela vägen ut helt mot kanterna på formen, det brukar göra att kakan lyfter jämnt vid gräddning
- Grädda mitt i ugnen i 30 minuter, ta ut och låt svalna
- Upprepa för en till kaka (om du inte gjorde dom samtidigt i två formar)
- Så. Nu gör vi den falska mandelmassan. Sila av fröna men du behöver inte torka dom på något vis
- Blanda alla ingredienser förutom aromen och mixa till en så slät massa som du önskar
- Smaka av med aromen.
- Klart!
- När kakorna svalnat gör vi grädden. Men först kan du se till att bottenkakan ligger i botten av springformen MED kanterna på.
- Bred ut den falska mandelmassan jämnt över bottenkakan
- Så, till grädden. Vispa iordning juice, socker, agar och majsstärkelse i en kastrull. Om du väljer gelatin istället för agar lägger du den i blöt nu.
- Koka upp juice-vätskan under omrörning, tills det tjocknar -ta av (och om du använder gelatin rör du nu i dom efter att ha kramat ur överskottsvätskan).
- Låt juiceblandningen svalna.
- Vispa upp schlagfixgrädden hårt, bästa resultat om kylskåpskall.
- Tillsätt vaniljessens och sen den svalnade juiceblandningen lite i taget under fortsatt vispning (denna kommer att ge grädden en stabilitet som håller)
- När grädden är jämnt blandad kan du toppa mandelmassafyllningen med det tjocka lagret av mycket fluffig och len men samtidigt stabil grädde
- Överst lägger du locket
- Låt allt stå till sig i kylen åtminstone någon timme, men går utmärkt att förbereda exempelvis dagen innan
- Toppa med florsocker vid servering
- Njut!