Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
Superspröda lättgjorda kex som passar både till fika, som dom är, eller som kaka/kex till en efterrätt eller en förrätt.
Du behöver:
- 2 dl mjöl (ex 1 dl vardera av majsmjöl och majsstärkelse)
- 1/2 dl socker
- 2 dl sesamfrön för sesamkex respektive 1 dl vallmofrön för vallmokex
- Skal från 1 lime för sesamkex respektive skal från 1 citron för vallmokex
- 2 krm xanthangummi
- 3 krm bakpulver
- 100g rumsvarmt mjölkfritt margarin (jag använder helst Floras bredbara)
- flingsalt eller kvarnsalt att strö på
Gör så här:
- Blanda samman alla torra ingredienser
- Tillsätt limeskal och margarinet och arbeta till en smidig deg, om den skulle vara för torr -tillsätt någon tsk vatten i taget
- Kavla ut mellan 2 bakplåtspapper så att det inte fastnar, kavla till ca 2-3 mm tjocklek
- Stansa ut kakor och lägg på bakplåtspappersklädd plåt
- Strö på salt
- Grädda mitt i ugnen i 175 grader, 10 min