Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Superspröda lättgjorda kex som passar både till fika, som dom är, eller som kaka/kex till en efterrätt eller en förrätt.

lekande lätt, 3-åring bakar


Du behöver:

  • 2 dl mjöl (ex 1 dl vardera av majsmjöl och majsstärkelse)
  • 1/2 dl socker
  • 2 dl sesamfrön för sesamkex respektive 1 dl vallmofrön för vallmokex
  • Skal från 1 lime för sesamkex respektive skal från 1 citron för vallmokex
  • 2 krm xanthangummi
  • 3 krm bakpulver
  • 100g rumsvarmt mjölkfritt margarin (jag använder helst Floras bredbara)
  • flingsalt eller kvarnsalt att strö på

Gör så här:

  1. Blanda samman alla torra ingredienser
  2. Tillsätt limeskal och margarinet och arbeta till en smidig deg, om den skulle vara för torr -tillsätt någon tsk vatten i taget
  3. Kavla ut mellan 2 bakplåtspapper så att det inte fastnar, kavla till ca 2-3 mm tjocklek
  4. Stansa ut kakor och lägg på bakplåtspappersklädd plåt
  5. Strö på salt
  6. Grädda mitt i ugnen i 175 grader, 10 min