![](https://i0.wp.com/matsara.se/wp-content/uploads/2021/01/3CDE07BD-BF21-4FD2-AECB-2A67019653E9.jpeg?resize=600%2C400&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/matsara.se/wp-content/uploads/2021/01/3CDE07BD-BF21-4FD2-AECB-2A67019653E9.jpeg?resize=819%2C1024&ssl=1)
Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
Superspröda lättgjorda kex som passar både till fika, som dom är, eller som kaka/kex till en efterrätt eller en förrätt.
![](https://i0.wp.com/matsara.se/wp-content/uploads/2021/01/A9BB8F87-A827-456C-81A8-D6432608497B.jpeg?resize=768%2C1024&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/matsara.se/wp-content/uploads/2021/01/F2701C71-BCB8-4FAD-828D-D5C5C40FF244.jpeg?resize=768%2C1024&ssl=1)
Du behöver:
- 2 dl mjöl (ex 1 dl vardera av majsmjöl och majsstärkelse)
- 1/2 dl socker
- 2 dl sesamfrön för sesamkex respektive 1 dl vallmofrön för vallmokex
- Skal från 1 lime för sesamkex respektive skal från 1 citron för vallmokex
- 2 krm xanthangummi
- 3 krm bakpulver
- 100g rumsvarmt mjölkfritt margarin (jag använder helst Floras bredbara)
- flingsalt eller kvarnsalt att strö på
![](https://i0.wp.com/matsara.se/wp-content/uploads/2021/01/FAB42BEE-85C1-4E51-AA1B-F8E383ADD41D.jpeg?resize=819%2C1024&ssl=1)
Gör så här:
- Blanda samman alla torra ingredienser
- Tillsätt limeskal och margarinet och arbeta till en smidig deg, om den skulle vara för torr -tillsätt någon tsk vatten i taget
- Kavla ut mellan 2 bakplåtspapper så att det inte fastnar, kavla till ca 2-3 mm tjocklek
- Stansa ut kakor och lägg på bakplåtspappersklädd plåt
- Strö på salt
- Grädda mitt i ugnen i 175 grader, 10 min
![](https://i0.wp.com/matsara.se/wp-content/uploads/2021/01/4F075403-0ED7-46D5-A871-C3B9EBA7EA78.jpeg?resize=819%2C1024&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/matsara.se/wp-content/uploads/2021/01/1C2542A8-6DA5-419F-9DDE-7E63941557E8.jpeg?resize=819%2C1024&ssl=1)