Fritt från ägg, mjölk, gluten och soja bl.a.
2 limpor
Ingredienser:
- 50 g jäst (använde torrjäst)
- 10dl växtdryck eller vatten – 37-gradigt
- 2 dl ljus sirap
- 2 tsk salt
- Ca. 10-12 dl mjölblandning, gärna hälften av någon ”grövre smakrikare sort” (Jag använde nog 6dl bovetemjöl, 3dl rismjöl och 3dl majsstärkelse -ungefär)
- 1/2dl fiberhusk
- 2tsk xanthangummi
- 2tsk mald ingefära –sonens favorit (eller brödkryddor för dom som gillar det)
Ursprunget är ett HELT vanligt recept på sirapslimpa från nätet som jag modifierat, har fått strunta i ägg för pensling, bytt bort mjölet till naturligt glutenfria sorter i anpassad mängd, tillsatt fiberhusk och xanthan samt bytt mjölk/vatten som växtryck/vatten.
Gör så här:
- Rör ihop mjölet, fiberhusk, xanthan, salt och kryddor i en bunke.
- Rör ihop växtdryck/vatten och jäst i en, tillsätt sirapen.
- Tillsätt mjölet i den våta blandningen och vispa med elvisp eller kör i hushållsmaskin med degkrok tills HELT homogen deg.
- Degen ska vara väldigt kladdig, misstänker nog att jag inte använde allt mjöl heller faktiskt. Var inte rädd för kladdig deg.
- Låt jäsa i 1,5-2h.
- Dela sen degen i 2 lika stora delar.
- Knåda degen på välmjölat bakbord lite lätt och forma en fin limpa efter eget tycke.
- Grädda i 40minuter i 200 grader mitt i ugnen.
- Låt kallna.