Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
Enkel och snabb kakdeg som ger snabba,goda, enkla, skurna kakor. Smaksätt efter eget önskemål.
Du behöver:
- 100 g rumstempererat mjölkfritt margarin (jag använder Flora mjölkfritt bredbart)
- 1/2 dl socker
- 1/2 dl ljus sirap
- 3 dl mjölblandning (ex. 1dl vardera av majsmjöl, rismjöl, majsstärkelse)
- 1/2 tsk Xanthangummi
- 1/2 tsk bikarbonat
Förslag på smaksättning
- ingefärakakor – 2 tsk mald ingefära
- kanelkakor – 2 tsk kanel
- pepparkakor – 1 msk pepparkakskryddor
- chokladkakor – 2 msk kakao (ta bort 1 msk mjöl)
- Citruskakor – riv i skal från apelsin/citron/lime
- kardemummakakor – 2 tsk mald kardemumma
- saffranskakor – 1 kuvert saffran i med sockret
- vaniljkakor – 2 tsk vaniljsocker
Gör så här:
- Rör ihop margarin, sirap och socker till en jämn smet
- Blanda samman alla torra ingredienser och rör ihop med dom våta
- Knåda ihop en deg
- Rulla till en cylinder, plasta in och kyl 1 h
- Skär tunna skivor, lägg på bakplåtspappersklädd plåt och grädda 8-10 minuter i 175 grader