Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
En underbart god och smakrik sås, perfekt både till ex köttbullar eller pannbiff men även i en gryta, ex viltgryta/viltskav.
Du behöver:
- 2,5 dl kokosmjölk, ren och tillsatsfri -jag föreslår Garants rosa (kvalitet avgör hur väl du får bort kokossmaken)
- 2 dl buljong, antingen hemkokt (vilket jag föredrar) eller köpt men se då till att ta en smakrik variant, ex. med viltsmaker
- 1 tsk äppelcidervinäger (neutraliserar bort kokossmak)
- 1,5-2 msk kantarellmjöl (köp gärna högkvalitativt om du inte gör själv)
- salt och peppar efter smak, lite beroende av styrkan på buljongen/fonden
- mjöl och vatten för redning, ex. 1msk bovetemjöl + 1msk vatten
Gör så här:
- Gör gärna såsen i gryta/kastrull där du stekt det som såsen ska vara till, ex . köttbitar, köttbullar eller svamp för vegetarisk variant, för mer smak.
- Häll i kokosmjölk o buljong + vinäger + svampmjöl och låt koka rejält någon minut så smakerna blandar sig
- Smaka av med salt och peppar
- Red av och sänk temperaturen, låt gärna puttra några minuter till innan servering.
- Inte heller helt fel att blanda i någon msk lingonsylt eller svartvinbärsgele eller lägga i köttet i såsen för ännu mer smak vid servering