Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

En underbart god och smakrik sås, perfekt både till ex köttbullar eller pannbiff men även i en gryta, ex viltgryta/viltskav.

Du behöver:

  • 2,5 dl kokosmjölk, ren och tillsatsfri -jag föreslår Garants rosa (kvalitet avgör hur väl du får bort kokossmaken)
  • 2 dl buljong, antingen hemkokt (vilket jag föredrar) eller köpt men se då till att ta en smakrik variant, ex. med viltsmaker
  • 1 tsk äppelcidervinäger (neutraliserar bort kokossmak)
  • 1,5-2 msk kantarellmjöl (köp gärna högkvalitativt om du inte gör själv)
  • salt och peppar efter smak, lite beroende av styrkan på buljongen/fonden
  • mjöl och vatten för redning, ex. 1msk bovetemjöl + 1msk vatten

Gör så här:

  1. Gör gärna såsen i gryta/kastrull där du stekt det som såsen ska vara till, ex . köttbitar, köttbullar eller svamp för vegetarisk variant, för mer smak.
  2. Häll i kokosmjölk o buljong + vinäger + svampmjöl och låt koka rejält någon minut så smakerna blandar sig
  3. Smaka av med salt och peppar
  4. Red av och sänk temperaturen, låt gärna puttra några minuter till innan servering.
  5. Inte heller helt fel att blanda i någon msk lingonsylt eller svartvinbärsgele eller lägga i köttet i såsen för ännu mer smak vid servering