Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
Enkla släta kardemummabullar. Perfekt att använda till semlorna. Bullen blir lätt och mjuk, inte alls kompakt och seg (så att fyllningen ur semlan flyger ur när man tuggar). Jag älskar dom här, både som dom är men också med olika fyllningar.
Ca 8-10 normalstora semmelbullar eller upp till 12-14 små kardemummabullar
Du behöver:
- 100g mjölkfritt margarin
- 25g jäst för söta degar
- 2,5dl vätska (vatten eller växtdryck)
- 1/2msk fiberhusk
- 1dl socker
- 1/2dl vit sirap
- ca. 6-7dl mjölblandning (ex. 1dl kokosmjöl, 2dl majsmjöl, 2dl rismjöl, knappt 2dl majsstärkelse)
- 1/2 tsk xanthangummi
- 1dl rapsy färdigblandad filersättning (alternativt valfri växtyoghurt eller bara mer vätska)
- 1/2 tsk salt
- 2tsk bakpulver
- 2tsk vaniljsocker
- 1tsk mald kardemumma
- neutral olja till utbak
Gör så här:
- Smält margarin och rör ut med vätskan, se till att vätskan når fingervarm temperatur (ca 37grader)
- Smula ner jästen i vätskan och rör om tills den löst upp sig
- Tillsätt salt och fiberhusk och låt svälla i 5-10minuter
- Blanda mjölet med xanthangummi, socker, bakpulver, vaniljsocker och kardemumma
- Förbered Rapsy enligt anvisning på förpackning
- När degvätskan svällt en stund, tillsätt under omrörning sirap och rapsy (jag använder degkrokar på hushållsassistent men elvisp går också bra)
- Tillsätt mjölblandningen och arbeta degen smidig (kommer förbli kladdig)
- Låt jäsa i bunken i 50minuter
- Olja in händerna väl och använd detta som hjälpmedel för att slippa kladd med degen
- Forma bullar och placera på bakplåtsklädd ugnsplåt
- Låt jäsa under plastfolie och bakduk i ca 30minuter
- Grädda mitt i ugnen i 200grader i 10-15minuter beroende av storlek
- Låt svalna under bakduk
- Låt svalna helt innan du skär upp
- KLART!