Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
Inte så mycket ett recept som ett tips. Ett tips på världens snabbaste och enklaste men extremt goda ”sås” på allergivänligt vis. Går dessutom att variera något så extremt utifrån smak och tycke men även utifrån maträtt som det ska serveras till.
Grunden är alltså att man ska göra ett sk vitlöks”smör”, fast med valfri smaksättning (förslag kommer nedan) och sen istället för att kyla den bara smälta den i kastrull. På så vis får man en varm (visserligen tunn) sås med mycket smak på bara någon minut. Är du som jag och redan har olika smaksatta ”smör” i frysen så är det bara att ta ut en och smälta direkt ?
Du behöver:
- mjölkfritt margarin av valfri sort (jag använder Floras bredbara) -tål du mjölk så ta riktigt smör.
- Valfri smaksättning och kryddning
exempel på smaksättningar
- Vitlök: Pressad vitlök, salt, peppar och antingen persilja eller basilika
- Asiatisk: riven färsk ingefära, limeskal, hackad chili och hackad koriander
- Vitlök och ingefära: Pressad vitlök, riven färsk ingefära, salt, peppar
- Chili: Finhackad chili, gärna olika färger eller sorter, salt
- Saffran: Mald eller mortlat saffran, salt, peppar och citronskal och citronsaft
- Örter: Frysta, färska eller torkade blandningar av franska örter
- Salvia och vitlök: Färska salviablad, pressad vitlök, salt och peppar
- Pepparrot: Riven färsk pepparrot, finhackad rödlök, persilja
Gör så här:
- Blanda ihop smaksättningen med margarinet
- Smält i kastrull
- Servera