smörgåsrån

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Krispiga men ändå lätt sega smörgåsrån, sådana där rån som man kunde äta kilovis av som barn men som är omöjligt att köpa mjölk, ägg, gluten och sojafritt bl.a. Tyckte personligen att jag lyckades oerhört bra här med allt utom utseendet 😉 Önskar jag hade ett rånjärn avsett för just smörgåsrån, nu fick glassrån-järnet duga.

Du behöver:

 

  • 3dl mjölblandning (exempelvis 1dl majsmjöl, 1dl majsstärkelse, 1dl rismjöl)
  • 3krm xanthangummi (går högst troligt att utesluta men jag ville ha den där bara lätt sega konsistensen och då hjälper den här till alldeles perfekt)
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1/2tsk salt
  • ca. 3dl kall vätska (vatten eller växtdryck)
  • 3msk olja (jag valde en fin  olivolja)
  • Olja för pensling av rånjärn

Gör så här:

  1. Blanda samman alla torra ingredienser
  2. Tillsätt vätskan under vispning
  3. Tillsätt sist oljan och vispa till en slät smet
  4. Hetta upp ett rånjärn till medelvarm temperatur
  5. Olja järnet
  6. Klicka ut smet och pensla gärna tunt till önskad form (jag valde rektanglar) på järnet (ex. med slickepott) och stäng
  7. Låt grädda någon minut men ha koll (grädda tills bara lätt gyllenbrun men framförallt tills det börjar bli krispigt)
  8. Ta ur och skär ev. i önskade storlekar medan varmt (jag skar på bredden till portionsstorlekar)
  9. Låt kallna och därmed stelna