Det här med att smörj/bröa en form alternativt att använda bakplåtspapper. Vad föredrar ni?
Mjölk-, ägg-, gluten- och sojafritt
Själv väljer jag till många mjuka kakor och framförallt till tårtbottnar att använda bakplåtspapper. Så här väljer jag att klä formen för att täcka både botten och kanter. Ser till att kakan inte fastnar och ger möjlighet för ytterligare höjd utefter formen.
Så här klär jag en rund resp. en avlång/fyrkantig form (samma teknik fungerar till bägge)
Vad beträffar bröd i form ex föredrar jag ändå att smörja och bröa
Jag använder sällan margarin då trots att det funkar alldeles utmärkt (både att smeta ut bak-/bredbart margarin men också att pensla med flytande). Själv föredrar jag att pensla med olja, ex. kokosolja alternativt rapsolja. Snabbt enkelt och utan kladd!
Bröa kan man göra på olika vis, beroende på vad som bakas och beroende på vad man har hemma. Hos oss har vi ex.
–Hemmagjort glutenfritt och mjölkfritt ströbröd (både efter torra brödbitar som jag rostat och mixat men också efter småkakor/tårtbottnar o.s.v.)
–Sesamfrön
–Solrosfrön (gärna lite lätt mixade)
–Boveteflingor (man kan också använda ex. hirsflingor om man tål det)
men min allra allra största favorit är faktiskt
–POLENTAGRYN
man kan även bröa med
–torkade örter i massor
–Glutenfria flingor/cornflakes (mixade/krossade) men OBS! för innehållet för glutenfritt är inte lika med vetefritt
och det fungerar också med lite grövre mjöl så som
–Kikärtsmjöl
–Majsmjöl
–Nyponskalmjöl
men också med
–grovmalda kryddor
–torkade vitlöksflingor/chiliflingor
och
–torkade krossade bär så som tranbär, blåbär, körsbär (obs! gärna hemmatorkade, inte sådana där sega russinaktiga med massa innehåll av socker från affären även om det säkerligen också går)
eller
–mixade torkade frukter (lika här gärna hemmatorkade)
och
–krossad torkad svamp
Ja… egentligen finns det hur mycket tips som helst. Bara att testa sig fram. Vad föredrar du och till vilken typ av rätt?! I bröd är det extraroligt att experimentera för skorpan ger också smak.