ravioli

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Pastan:

Grunden är receptet på dumplingsdeg som du hittar HÄR. Här har jag dock varierat mjölet lite och tillsatt lite olja och tomatpuré i pastan

Du behöver:

  • 1dl majsmjöl
  • 1dl bovetemjöl
  • 2dl klibbrismjöl
  • 1msk tomatpuré
  • 1/2tsk salt
  • 1msk neutral olja
  • Knappt 2dl kokhett vatten

Gör så här:

  1. Blanda dom torra ingredienserna
  2. Tillsätt olja och tomatpuré
  3. Häll på det kokheta vattnet lite i taget och arbeta degen (med slev eller slickepott exempelvis) tills du får en len och lättarbetad deg (var försiktig så du inte bränner dig)
  4. När degen svalnat en aning (brukar gå efter några minuter) kan du knåda degen för hand för att få den len och smidig
  5. Låg vila i plastfolie i kylen i 15minuter

ravioli1

Iordningsställande:

Fyllning väljer du själv. Ta gårdagens rester eller gör en ny fyllning. Med kött eller vegetariskt. Mitt tips är att tillaga fyllningen först och sen låta den kallna innan iordningsställandet. Eftersom att raviolin kokas på bara enstaka minuter måste det vara en fyllning som hinner tillagas på denna tid. Smidigt är att ha en röra på ex. kött och grönsaker, med lite sky, som man lätt mixar eller hackar ihop och kryddar.

Du behöver:

  • Pastadegen
  • Valfri fyllning (här blev det gårdagens köttfärssåsrester)
  • vatten
  • plasfolie eller bakpkåtspapper som hjälpmedel
  • kavel
  • kniv
  • ev. mjöl för utbak (ex. klibbrismjöl)
  • olja för stekning
  • Panna eller kastrull med lock

Gör så här:

  1. Kavla ut degen riktigt tunt, använd bakplåtspapper eller plastfolie som hjälpmedel, mjöla minimalt men ändå vid behov (men knåda INTE in mer mjöl i degen)
  2. Lättast att dela upp degen i bitar och göra några ravioli i taget
  3. Lägg på fyllningen i klickar med mellanrum (mängden styr storleken på raviolin men enligt mitt tycke ca 1tsk
  4. Stryk vatten med pensel eller med fingret runt fyllningen för att skapa fäste
  5. Lägg på ett nytt lager pastadeg
  6. Forma degen runt fyllningen, försök försiktigt pressa ut luften och täta raviolin helt (det gör inget om degen skulle spricka en aning, det tätar sig)
  7. Skär ut formar (eller stansa) men se till att skärytan verkligen pressar samman dom 2 deglagren (du kan även nagga med gaffel)
  8. Man kan enkelt förbereda hit och förvara raviolin färdigförberedd i kylen i försluten burk eller på tallrik under plastfolie
  9. Hetta upp en panna med olja
  10. Lägg i raviolin och stek på ena sidan kanske 20-30sekunder, ger en lätt stekyta på undersidan
  11. Häll på vatten så att bara botten av pannan täcks (inte hela raviolin) och sätt på locket
  12. Låt raviolin nu ångkoka i max 2minuter
  13. Klart!

Jag serverade med tomatsåsen och den vita såsen från kebaben härom dagen (recept på såserna hittar du HÄR)

ravioli2