Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt

Har man tid är det helt klart bäst att göra en ”riktig” pepparkaksdeg, en sån som ska stå och kylas över natten. Men ibland så kommer man på sig lite för sent eller så vill man vara lite spontan. Här kommer därför ett recept på en snabb pepparkaksdeg. Klar på 30 minuter.

Du behöver:

  • 6 dl mjölblandning (2dl majsmjöl, 2 dl majsstärkelse och 2 dl hirsmjöl/rismjöl -alternativt ca 5 dl bovetemjöl, ja, mängden minskar eftersom att bovete binder mer vätska än resten)
  • 1/2 tsk xanthan eller 1 tsk fiberhusk
  • 1/2 tsk bakpulver 
  • 2 krm bikarbonat
  • 1/2 dl socker
  • 1/2 dl sirap (gärna en mörk för mera smak)
  • 100g mjölkfritt margarin, rumsvarmt
  • 1/2 dl kokosmjölk 
  • 2-3 tsk pepparkakskryddor (alternativt enbart kanel för kanelkakor, minskad mängd men enbart kardemumma för kardemummakakor osv)
  • mjöl för utbak, ex bovetemjöl eller majsstärkelse

Gör så här:

  1. Blanda samman margarin, socker, sirap, pepparkakskryddor och kokosmjölk
  2. Sikta i resterande ingredienser och rör en en jämn deg
  3. Plasta in och kyl knappt 30 minuter
  4. Baka ut direkt på lätt mjölat bakplåtspapper
  5. Använd mjöl till bakning i den mängd som du upplever att du behöver för att kunna hantera degen
  6. Grädda mitt i ugnen på 175 grader ca 7 minuter, ha koll!
  7. Låt svalna på plåten