kolasås

Här serverat med R-ice-glass, jordgubbar och äggfria maränger.

Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja bl.a.

Alternativt snabb kolasås (utan salt).

Du behöver:

  • 3-4msk ljus sirap
  • 2msk mjölkfritt margarin
  • 3-4msk socker
  • ca 1/2-1krm kakao (för färgens skull)
  • Ca. 2dl valfri växtdryck (jag brukar faktiskt ta hälften kokosmjölk och hälften vatten)
  • 1tsk vaniljsocker (alternativt vaniljpulver efter eget tycke)
  • Redning (ex. majsstärkelse, klibbrismjöl eller (för er som tål) potatismjöl utblandat i vatten -någon msk stärkelse utblandat i ngn msk vatten ) -total mängd efterönskad tjocklek på såsen
  • Salt efter eget tycke (1nypa i taget)

Gör så här:

  • Blanda sirap, socker, margarin, kakao och vätska
  • Koka upp.
  • Rör sen i önskad redning och låt koka tills önskad konsistens.
  • Ta av från plattan och vispa vaniljsocker, vispa för att såsen ska bli luftig.
  • Salta till sist med en nypa i taget till önskad smak nås (kan skippas också)
  • Servera varm, ljummen eller kyl ner (går att förvara i kylen)