Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Ett scones-likt bröd som vi gräddar i plättlagg, även om stekpanna funkar precis lika bra.

Du behöver:

  • 3,5 dl mjöl (1,5 dl majsmjöl, 1 dl rismjöl och 1 dl majsstärkelse)
  • 2 krm xanthangummi
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • smaksättning, ex. 2 krm kardemumma eller 1 krm mald muskotnöt
  • 50g mjölkfritt margarin
  • 1,5 dl vatten
  • mjöl för utbak
  • olja för stekning

Gör så här:

  1. Blanda samman alla torra ingredienser för sig
  2. Nyp ner margarinet i dom torra ingredienserna
  3. Tillsätt vattnet och arbeta samman till en kladdig deg
  4. Låt svälla några minuter
  5. Arbeta i bunken med välmjölade händer till en lättarbetad deg
  6. Dela i 8 bitar
  7. Forma platta bullar, nagga eventuellt
  8. Stek i medelvarm lätt oljad plättlagg eller stekpanna
  9. Låt svalna under bakduk