Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
Ett enkelt, mjukt bröd med vitlökssmakande topping. Bakas med fyllningen direkt så inga extra förberedelser där man först måste baka brödet och sen fixa vitlökssmaken.
Du behöver:
brödet
- 50g jäst
- 4 dl fingervarmt vatten
- 2 msk olja, gärna olivolja för lite smak
- 1 tsk salt
- 1,5 msk fiberhusk
- 1,5 tsk bakpulver
- 1,5 tsk xanthangummi
- 2 dl majsmjöl (går att byta mot rismjöl)
- 2 dl rismjöl/hirsmjöl (går att byta mot mer majsmjöl)
- 1,5 dl majsstärkelse
fyllningen
- 1 dl solrosfrön
- 1 stor vitlöksklyfta
- 50 g mjölkfritt margarin
- 1/2 dl kokosmjölk (asiatiskt och ren tillsatsfri) -går att byta ut
- 1 msk majsstärkelse
- 1 msk hackad persilja
- olivolja att ringla över
- flingsalt att toppa med
Gör så här:
- Börja med degen
- Smula ner jästen i bunke
- Tillsätt vätskan och rör ut jästen
- Tillsätt olja, salt, Fiberhusk, xanthan och bakpulver och rör ihop
- Tillsätt mjölerna och arbeta till en smidig deg, gärna med degkrokar i hushållsmaskin
- Degen ska vara kladdig
- Smöra och bröa (olja och valfritt mjöl funkar bra för detta) en form i storlek ca 25×25 cm alternativt klä med bakplåtspapper, även brödform funkar
- Häll i degen och fördela jämntjockt i formen
- Låt jäsa 30-40 minuter medan ugnen hettas upp till 200 grader
- Mixa samma alla ingredienserna förutom persiljan till fyllningen, ska bli en lätt grynig massa
- Blanda ner persilja också i fyllningen när den mixats färdigt, du kan även spara lite att toppa med
- Skär snitt i degen och fyll dessa med fyllningen
- Ringla över olja på brödet och strö på flingsalt
- Grädda mitt i ugnen i ca 35 minuter, ta ut och låt svalna åtminstone aningens innan du stjälper ur formen
- Brödet måste inte svalna helt innan det skärs upp, väldigt gott bröd att servera varmt med lite mjölkfritt bredbart margarin på