snöbollar2

Ursäkta kassa bilder =)

Munstora bitar av fika-”godis” med mycket smaker. Variationsmöjligheterna är oerhörda.

Påminner lite i utförandet om sådana där små tryffel-praliner eller cake pops.

Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja bl.a.

Du behöver:

  • Fyllning enligt recept för dammsugare (men du kan självklart avstå kakaon, och/eller smaksätta efter eget tycke med aromer eller andra ingredienser)
  • Sockerpasta (går att välja bort)
  • Mjölkfri vit choklad (går att välja bort eller byta mot vanlig choklad)
  • Florsocker (observera innehållet vad gäller  stärkelsen) -går även att byta mot ex. kakao, färgat socker, frukt-/bärpulver (ex. blåbärspulver), kokosflingor, strössel etc.

snöbollar3

Gör så här:

  1. Gör fyllningen (min gjordes av smulrester av hembakad mjölk-, ägg-, gluten- och sojafri tårtbotten och muffins med naturell smak, kakao, arraksarom och margarin)
  2. Rulla små bollar och ställ i kyl/frys för att stelna (jag gjorde detta steg en kväll och lät stå i kylen över natten)
  3. Gör sockerpasta eller köp färdig (om det fungerar för er)
  4. Kavla ut sockerpastan tunt och skär små bitar lagom för att täcka bollarna (inte så petigt i utförandet)
  5. Ställ åter i kyl/frys för att kallna (jag gjorde detta steg en förmiddag och lät sen stå i kylen över dagen)
  6. Smält chokladen över vattenbad eller i mikro (men var försiktig så du inte bränner den)
  7. Låt den smälta chokladen svalna
  8. Stick nån form av grillpinne/olivplockare eller liknande i en boll för att lätt doppa i chokladen och få choklad runt hela, låt rinna av och lägg sen på bakplåtspapper för att stelna
  9. Skär bort ev. överflöd av choklad (men blir inget om man inte slarvar med att låta rinna av i föregående steg)
  10. In i frysen nu (enligt mitt tycke)
  11. I frysen kan man nu förvara dom tills servering (alltså lätt att förbereda långt i förväg)
  12. Vid servering: Ta ut, rulla i florsocker (eller annat ”pynt”)

Goda frysta (även lagom mjuka), kylskåpskalla och rumstempererade

OBS! -om ex. kokos eller strössel som ”pynt” runtomkring bör bollarna rullas i detta medan chokladen fortfarande är lätt kladdig (innan nedkylning) för att det ska fastna

Tips! För lite rolig effekt vid servering, servera på en bädd av färgat strösocker ( lägg strösocker i en plastpåse, droppa ner en liten droppe karamellfärg, inte direkt på sockret, eller någon knivsudd livsmedelsfärg i pulverform och skaka påsen. Klart.