Ursäkta kassa bilder =)
Munstora bitar av fika-”godis” med mycket smaker. Variationsmöjligheterna är oerhörda.
Påminner lite i utförandet om sådana där små tryffel-praliner eller cake pops.
Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja bl.a.
Du behöver:
- Fyllning enligt recept för dammsugare (men du kan självklart avstå kakaon, och/eller smaksätta efter eget tycke med aromer eller andra ingredienser)
- Sockerpasta (går att välja bort)
- Mjölkfri vit choklad (går att välja bort eller byta mot vanlig choklad)
- Florsocker (observera innehållet vad gäller stärkelsen) -går även att byta mot ex. kakao, färgat socker, frukt-/bärpulver (ex. blåbärspulver), kokosflingor, strössel etc.
Gör så här:
- Gör fyllningen (min gjordes av smulrester av hembakad mjölk-, ägg-, gluten- och sojafri tårtbotten och muffins med naturell smak, kakao, arraksarom och margarin)
- Rulla små bollar och ställ i kyl/frys för att stelna (jag gjorde detta steg en kväll och lät stå i kylen över natten)
- Gör sockerpasta eller köp färdig (om det fungerar för er)
- Kavla ut sockerpastan tunt och skär små bitar lagom för att täcka bollarna (inte så petigt i utförandet)
- Ställ åter i kyl/frys för att kallna (jag gjorde detta steg en förmiddag och lät sen stå i kylen över dagen)
- Smält chokladen över vattenbad eller i mikro (men var försiktig så du inte bränner den)
- Låt den smälta chokladen svalna
- Stick nån form av grillpinne/olivplockare eller liknande i en boll för att lätt doppa i chokladen och få choklad runt hela, låt rinna av och lägg sen på bakplåtspapper för att stelna
- Skär bort ev. överflöd av choklad (men blir inget om man inte slarvar med att låta rinna av i föregående steg)
- In i frysen nu (enligt mitt tycke)
- I frysen kan man nu förvara dom tills servering (alltså lätt att förbereda långt i förväg)
- Vid servering: Ta ut, rulla i florsocker (eller annat ”pynt”)
Goda frysta (även lagom mjuka), kylskåpskalla och rumstempererade
OBS! -om ex. kokos eller strössel som ”pynt” runtomkring bör bollarna rullas i detta medan chokladen fortfarande är lätt kladdig (innan nedkylning) för att det ska fastna
Tips! För lite rolig effekt vid servering, servera på en bädd av färgat strösocker ( lägg strösocker i en plastpåse, droppa ner en liten droppe karamellfärg, inte direkt på sockret, eller någon knivsudd livsmedelsfärg i pulverform och skaka påsen. Klart.