Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt.
Här kommer ett recept på en sockerfri bär-/fruktpaj som passar utmärkt till mellis eller för sockerfri festlighet. Servera med valfritt tillbehör, ex en sockerfri nicecream (förslagsvis frysta frukter/bär mixade med växtdryck).
3-4 portioner
Du behöver:
- 1 dl fruktpuré, ex äpple eller blåbär/hallon men valfria varianter funkar beroende av vad som tåls och finns tillgång till. En fruktklämmis funkar utmärkt att ta till här. Olika frukter/bär har olika mycket sötma.
- 1 dl kokosmjölk, annan växtdryck, vatten eller juice.
- 1/2 dl olja (ex raps)
- 1,5 dl mjölblandning, ex 1 dl majsmjöl och 1/2 dl majsstärkelse. Mjöler går att byta mot likvärdiga substitut.
- 3 krm bakpulver
- 1 krm xanthangummi eller 2 krm fiberhusk
- valfritt med 1-2 krm vaniljpulver, kardemumma eller kanel exempelvis
- 1 dl frukt/bär för topping, förslagsvis likvärdiga smaker mot purén
- Något att smöra och bröa formar med, ex margarin och majsmjöl
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader
- Blanda samman fruktpurén med olja och växtdryck.
- Tillsätt torra ingredienserna och rör samman till en jämn smet.
- Häll i smörade och bröade formar
- Toppa med frukt/bär (äpplen goda att slunga i lite kanel först)
- Grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter
- Ta ut och låt svalna åtminstone något. Servera med valfritt tillbehör.