Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt.

Här kommer ett recept på en sockerfri bär-/fruktpaj som passar utmärkt till mellis eller för sockerfri festlighet. Servera med valfritt tillbehör, ex en sockerfri nicecream (förslagsvis frysta frukter/bär mixade med växtdryck).

3-4 portioner

Du behöver:

  • 1 dl fruktpuré, ex äpple eller blåbär/hallon men valfria varianter funkar beroende av vad som tåls och finns tillgång till. En fruktklämmis funkar utmärkt att ta till här. Olika frukter/bär har olika mycket sötma.
  • 1 dl kokosmjölk, annan växtdryck, vatten eller juice.
  • 1/2 dl olja (ex raps)
  • 1,5 dl mjölblandning, ex 1 dl majsmjöl och 1/2 dl majsstärkelse. Mjöler går att byta mot likvärdiga substitut.
  • 3 krm bakpulver
  • 1 krm xanthangummi eller 2 krm fiberhusk
  • valfritt med 1-2 krm vaniljpulver, kardemumma eller kanel exempelvis
  • 1 dl frukt/bär för topping, förslagsvis likvärdiga smaker mot purén
  • Något att smöra och bröa formar med, ex margarin och majsmjöl

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Blanda samman fruktpurén med olja och växtdryck.
  3. Tillsätt torra ingredienserna och rör samman till en jämn smet.
  4. Häll i smörade och bröade formar
  5. Toppa med frukt/bär (äpplen goda att slunga i lite kanel först)
  6. Grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter
  7. Ta ut och låt svalna åtminstone något. Servera med valfritt tillbehör.