Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja, majs, ris och tillsatt socker bl.a. Veganskt!

Ett nytt och superlyckat recept som bara råkade bli till av det faktum att jag hatar att kasta mat. När bananerna börjar ruttna ifrån oss hamnar dom därför ofta i bananpannkaka eller i en söt banankaka till efterrätt. Nu kände vi inte för något med sötning och ville ha variation, så då blev det sockerfria muffins till mellis. Söta och supergoda ändå tack vare bananen. Mjuka och luftiga, lätt att tugga för riktigt små barn. Min minsting slukade dom men alla som kunde prova gav dom ett gott betyg.

4 normalstora muffins

Du behöver:

  • 1 VÄLDIGT mogen stor banan, mjuk och söt
  • 0,5 dl neutral olja, jag använder raps
  • 0,5 dl kokosmjölk eller annan vätska (juice eller vatten eller annan växtdryck)
  • 0,5 tsk kanel, kardemumma eller annan valfri smaksättning
  • 0,5 tsk vinäger
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 2 krm bikarbonat
  • 2 dl mjöl (jag använde här bovetemjöl men du kan högst troligt byta mot majs eller ris eller vad du nu önskar, bananen står för bindning så val av mjöl tordes vara lite mindre viktigt i detta recept än i vissa andra, tänk dock på att olika mjöl kan suga upp olika mängd vätska)
  • Valfritt med fyllning, ex. en skiva banan, äpple eller lite fruktpuré/sylt (osötad om du vill köra på det sockerfria som jag nu)

Gör så här:

  1. Börja med att mosa bananen rejält
  2. Vispa sen ihop med olja och kokosmjölk. Tillsätt smaksättning, bakpulver och bikarbonat.
  3. Vispa i mjölet och sist vinägern
  4. Häll upp i muffinsformar, blir 4 normalstora
  5. Stoppa ev i lite fyllning från toppen och nedåt
  6. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca. 20 minuter
  7. Klart!