Fritt från ägg, mjölk, gluten och soja bl.a.

Ingredienser:

  • Kikärtsspad från 1burk ekologisk (helst) kikärtor, jag använde Zeta.
  • 7dl mjölblandning (exempelvis 2dl majsmjöl, 2dl rismjöl, 3dl majsstärkelse)
  • 2tsk xanthangummi
  • 2,5dl socker
  • 150g margarin
  • 1,5-2dl vätska (jag tog risdryck)
  • 3tsk bakpulver
  • Smaksättning, ex. vaniljpulver och citronskal


1. Sätt igång och vispa kikärtsspad till fluffigt vitt skum, tar ca. 5minuter. Blanda i ½ dl av sockret emot slutet.
2. Blanda hälften av mjölet med bakpulvret och smaksättning
3. Vispa i annan bunke samman margarin och resten av sockret tills poröst. Tillsätt smaksättning och vispa lite till. Vispa sen i vätskan och den HÄLFTEN av mjölet som du blandat med bakpulvret.
4. VÄND i kikärtsfluffet i smeten och sikta till sist i det sista mjölet och vänd även ner det i smeten tills du får en homogen blandning.
5. Pensla form med olja och använd polenta som ströbröd. Häll ner smeten och grädda mitt i ugnen i 175grader i ca. 50minuter, eller tills provstickan blir torr. Låt svalna i formen innan du skär upp.

1sats räcker till normalstor sockerkaka. 1 ½ sats räcker för bakform till normalstor tårta med 3lager.