Sockerpasta är ett toppenbra alternativ till marsipan för att täcka och dekorera tårtor med. Enkelt att använda. Fritt från alla dom vanliga allergenerna och lätt att anpassa vidare (ex. byta stärkelse eller olja). Ändå är detta något som är oerhört svårt att finna i butik utan risk för hälsa om man har åtminstone några av dom vanligaste allergierna, är det inte tillsatser så är det risk för kontamination som ställer till det. Men som tur är går sockerpasta enkelt att göra hemma. Här följer ett recept.

  

Ingredienser:

 • 1msk gelatinpulver
 • 4msk kallt vatten
 • 25g kokosfett/kokosolja -ca 2msk
 • 1dl vit sirap
 • 1kg florsocker (OBS! Vanligt svenskt florsocker innehåller potatisstärkelse, om ni som vi inte kan använda detta köp/beställ istället florsocker med majsstärkelse alternativt rismjöl eller helt  stärkelsefritt men i det senaste fallet behöver man i detta recept tillsätta lite stärkelse, ex. majsstärkelse -ca. 1del stärkelse till närmre 10delar socker och då är stärkelsen medräknad i totalmängden, för att göra det enkelt med måtten har jag måttat upp och vid användning av stärkelsefritt florsocker och majsstärkelse är det proportionerna 18,5 dl florsocker + 1,5dl majsstärkelse som blir 1kg totalmängd)
 • 1-2msk neutral olja (ex. rapsolja eller solrosolja men mer kokosolja går också)
 • ev. lite mer kallt vatten (bara en tesked i taget i sådana fall)

ev. karamellfärg/livsmedelsfärg MEN går även att färgsättas en aning genom ex. spenatpulver, rödbetsjuice, kakao o.s.v. (men ger ju förstås smak och behöver istället anpassas in i receptet redan tidigare) OBS! Se innehåll i karamellfärg (alla tål inte tillsatserna i dom eftersom att det kan utvinnas ur andra ämnen som kan vara direkt allergena -ex. vete)

ev. aromer (om önskas smaksatt sockerpasta) OBS! Se innehåll av samma anledning som vid karamellfärg

tårt111

Gör så här:

 1. Låt gelatinet svälla i vattnet.
 2. Värm sedan gelen försiktigt i vattenbad över kastrull tills det smälter.
 3. Tillsätt kokosfett/-olja och låt även det smälta helt.
 4. Låt blandningen svalna lite.
 5. Sikta upp florsockret i en stor bunke
 6. Häll vätskan över florsockret under omrörning (degkrokar i matberedare eller på elvisp fungerar utmärkt).
 7. Tillsätt sirapen och sist oljan
 8. Arbeta ihop till en smidig deg (kan ta en liten stund -ibland kan man få hjälpa till att knåda lite med händerna för att få ihop)
 9. Man kan även i slutet tillsätta lite lite vatten i taget varvat med oljan om man har svårt att få ihop pastan
 10. Men kämpa på. För torr pasta kräver vätska/olja, för våt pasta kräver socker eller stärkelse
 11. Du kan här i slutet också tillsätta ev. aromer eller karamellfärg/livsmedelsfärg (dock kan brun sockerpasta även göras med kakaopulver och då tillsätts detta tillsammans med florsockret)

 

Sockerpastan kavlas sedan och används på samma sätt som marsipan för tårtlock alternativt för figurer och dekorationer. Man kan tillsätta mer stärkelse om för fuktig alternativt mer olja om för torr.
Du kan förvara den inlindad i plastfolie i en lufttät burk i kylen i veckor om du hanterat den korrekt vid tillagning

Här kan du se mitt filmklipp om  tillverkningen i amatörmässigt hem med totalt amatörmässig filmning =) Men sockerpastan blir bra ändå =)