Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja och alla onödiga tillsatser.

Soltorkade tomater är något som jag verkligen älskar och tänk så enkelt det är att fuska till hemma. Här med tomater från en som inte ville ta tillvara från odlingen då tomaterna inte var helt mogna. Funkade hur bra som helst att tillaga. Det bästa är att du inte bara skippar onödiga tillsatser utan du får även välja smaksättning själv. Enklare än så blir det inte. Finns mängder av recept på nätet men grunden är ungefär såhär…

Du behöver:

  • Tomater (jag föredrar cocktailstorleken)
  • salt
  • smaksättning (här timjan och vitlök)
  • ev olja/vinäger för inläggning efteråt för längre hållbarhet (jag föredrar solrosolja eller blandning solros/oliv och lite äppelcidervinäger)

Gör så här:

  1. Täck ugnsplåt med bakplåtspapper och hetta upp ugnen till 100 grader
  2. Dela tomaterna i halvor eller mer om större tomater
  3. Lägg på plåten
  4. Toppa med smaksättning och salta
  5. Torka i ugnen i ca 6 h (kan gå snabbare och krävas längre tid beroende av tomatsorter, ibland låter jag istället torka på 50-75grader över natten). Kan däremot vara bra att öppna luckan då o då för att släppa ut fukt. Man kan även då röra runt lite i tomaterna
  6. Ta ut och lägg i burk, täck helt med olja (och möjligen någon tsk vinäger). Rör runt. Kyl.