Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
Du behöver:
- Kyckling-/kalkonfilé
- Kokosmjölk (OBS! se innehåll, köp utan tillsatser)
- Inlagd ingefära (färsk går också alldeles utmärkt men då går man miste om den speciella söta smaken, får en annan men likväl så god karaktär på rätten)
- Gul lök -kan uteslutas
- valfria grönsaker (ex. morötter, paprika, haricovert, zucchini, svamp, eller broccoli för er som tål)
- redning (ex. majsstärkelse utblandat i vatten) -går att utesluta
- citrongräs -går att utesluta
- chili -går att uteslutas
- vitlök -kan uteslutas
- olja för stekning
- kryddor (ex. salt, peppar, mald ingefära, paprika, curry)
- ev. syra (vinäger, limesaft)
- Basilika eller thaibasilika alternativt koriander (helst färsk eller fryst) -går att utesluta
Servera med ris/quinoa eller majs-couscous (ej vanligt coucous som görs på vete)
Gör så här:
- Strimla kyckling
- Hetta upp en panna och stek kycklingen i olja. Krydda efter eget tycke (salt och peppar kan åtminstone vara bra)
- Hacka löken och pressa vitlöksmängd efter eget tycke.
- Hacka chili efter önskad mängd
- Tillsätt löken, vitlöken och chilin i pannan och stek tills glansigt
- Om du använder svamp, hacka och tillsätt nu.
- Finhacka citrongräset alternativt stöt den längs med hela (banka sönder) för att frigöra smaker och tillsätt den hel (går då att plocka ur sen)
- Dela den inlagda ingefäran antingen i skivor, småbitar, halvor, klyftor eller låt dom vara hela. Tillsätt mängd efter eget önskemål (vi brukar vara väldigt generösa) alternativt riv nu i färsk ingefära
- Tillsätt kokosmjölk så att allting täcks.
- Om du använder hårdare grönsaker så som morot, tillsätt strimlad, skivade eller hackade nu
- Smaka av med kryddning och ev. syra
- Red av såsen
- Tillsätt sist grönsaker med kortare koktid (så som paprika, broccoli, haricovert)
- När grönsakerna börjar mjukna är såsen klar
- Ta av plattan och tillsätt ev. hackade örter
- Servera med exempelvis ris och valfria tillbehör
Rätten går att variera något så kopiöst mycket, variera hettan, sötman, krämigheten, grönsakerna, smaksättningen men just i vårat fall är kokosmjölk och ingefära själva huvudpoängen.
Tips! Går även att göra som soppa. Gör lösare i konsistensen, tillsätt gärna ex. buljong och/eller vin och ät som soppa med ex. vitlöksbröd
Tips! 2 För er som tål kan man tillsätta hela eller hackade nötter sist av allt
Tips! 3 Knaperstekt bacon passar också utmärkt till rätten, bara strö på vid servering