kycklinggryta

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Du behöver:

  • Kyckling-/kalkonfilé
  • Kokosmjölk (OBS! se innehåll, köp utan tillsatser)
  • Inlagd ingefära (färsk går också alldeles utmärkt men då går man miste om den speciella söta smaken, får en annan men likväl så god karaktär på rätten)
  • Gul lök -kan uteslutas
  • valfria grönsaker (ex. morötter, paprika, haricovert, zucchini, svamp, eller broccoli för er som tål)
  • redning (ex. majsstärkelse utblandat i vatten) -går att utesluta
  • citrongräs -går att utesluta
  • chili -går att uteslutas
  • vitlök -kan uteslutas
  • olja för stekning
  • kryddor (ex. salt, peppar, mald ingefära, paprika, curry)
  • ev. syra (vinäger, limesaft)
  • Basilika eller thaibasilika alternativt koriander (helst färsk eller fryst) -går att utesluta

Servera med ris/quinoa eller majs-couscous (ej vanligt coucous som görs på vete)

Gör så här:

  1. Strimla kyckling
  2. Hetta upp en panna och stek kycklingen i olja. Krydda efter eget tycke (salt och peppar kan åtminstone vara bra)
  3. Hacka löken och pressa vitlöksmängd efter eget tycke.
  4. Hacka chili efter önskad mängd
  5. Tillsätt löken, vitlöken och chilin i pannan och stek tills glansigt
  6. Om du använder svamp, hacka och tillsätt nu.
  7. Finhacka citrongräset alternativt stöt den längs med hela (banka sönder) för att frigöra smaker och tillsätt den hel (går då att plocka ur sen)
  8. Dela den inlagda ingefäran antingen i skivor, småbitar, halvor, klyftor eller låt dom vara hela. Tillsätt mängd efter eget önskemål (vi brukar vara väldigt generösa) alternativt riv nu i färsk ingefära
  9. Tillsätt kokosmjölk så att allting täcks.
  10. Om du använder hårdare grönsaker så som morot, tillsätt strimlad, skivade eller hackade nu
  11. Smaka av med kryddning och ev. syra
  12. Red av såsen
  13. Tillsätt sist grönsaker med kortare koktid (så som paprika, broccoli, haricovert)
  14. När grönsakerna börjar mjukna är såsen klar
  15. Ta av plattan och tillsätt ev. hackade örter
  16. Servera med exempelvis ris och valfria tillbehör

Rätten går att variera något så kopiöst mycket, variera hettan, sötman, krämigheten, grönsakerna, smaksättningen men just i vårat fall är kokosmjölk och ingefära själva huvudpoängen.

Tips! Går även att göra som soppa. Gör lösare i konsistensen, tillsätt gärna ex. buljong och/eller vin och ät som soppa med ex. vitlöksbröd

Tips! 2 För er som tål kan man tillsätta hela eller hackade nötter sist av allt

Tips! 3 Knaperstekt bacon passar också utmärkt till rätten, bara strö på vid servering