purjosoppa

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Smakar helt klart bättre än vad det ser ut. Klassikern potatis- och purjolökssoppa i lite ny tappning (eller särskilt för oss som inte kan använda vanlig potatis)

4-6portioner

Du behöver:

  • 2 stora sötpotatisar
  • 2 purjolökar
  • 2 liten fänkål
  • 1 gul lök
  • vatten
  • 2 lagerblad
  • 8 vitpepparkorn
  • 5dl buljong
  • Vatten
  • 1dl kokosmjölk
  • 1/2msk äppelcidervinäger
  • salt
  • svartpeppar
  • 1/2 liten knippe broccoli
  • Olja (ex. olivolja)

Gör så här:

  1. Skala och hacka samman alla grönsaker i småbitar (jag väljer att inte använda det mörkgröna ur purjolöken till den här soppan, sparar till annat)
  2. Fräs grönsakerna tillsammans några minuter i olja i het gryta
  3. Häll på buljong, kokosmjölk, vinäger och fyll på med vatten tills grönsakerna är helt täckta
  4. Lägg i lagerbladen och vitpepparkornen (gärna i en tesil för att lätt kunna plocka upp)
  5. Låt koka upp, sänk temperaturen och låt småputtra ca 20-30minuter (tills grönsakerna är mjuka)
  6. Ta upp en slev av soppan och mixa slät och häll tillbaka (ger den härliga krämigheten) -går förstås att reda av med ex. klibbrismjöl också eller mosa grönsakerna lite lätt i grytan
  7. Smaka av med salt och peppar
  8. Precis i slutet, några minuter innan jag tar av soppan, lägger jag i små knippen färsk broccoli (vill inte koka länge för jag gillar när dom är krispiga)
  9. Servera gärna med hårt bröd

TIPS! Du kan även tillsätta korvbitar, strimlad kyckling eller skinkbitar i slutet om du vill ha kött i din soppa. Annars är denna soppa en ljuvlig vegetarisk rätt.