Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
Istället för vanliga potatisplättar eftersom att vi inte tål det.
4-6 portioner
Du behöver:
- 2 stora sötpotatisar
- 2,5-3 dl vatten
- 2 dl mjölblandning (ex. 1dl majsmjöl och 1 dl klibbrismjöl)
- 1 tsk xanthan
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
- ev. annan kryddning
- 2msk mjölkfritt margarin eller olja
Gör så här:
- Skala och tärna potatisen
- Koka upp med vatten till den mjuknat
- Ta av, sila och låt svalna helt
- Mosa sötpotatisen lite slarvigt, ska inte vara helt slät (du kan även använda ugnsrostade sötpotatisbitar och mosa) -ska bli ungefär 4 dl sötpotatismos
- Blanda sötpotatismoset med vattnet och tillsätt sedan dom torra ingredienserna som du först blandat för sig
- Rör sist ner rumsvarmt margarin eller olja
- Låt svälla 5 minuter
- Blir en tjock smet
- Stek plättar i medelvarm oljad panna, ca 2 rågade matskedar/plätt (bred ut och platta till smeten)
- Servera gärna med råkostsallad, rårörda lingon och ev. bacon eller stekt parmaskinka (men kolla innehållet)