Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Istället för vanliga potatisplättar eftersom att vi inte tål det.

4-6 portioner

Du behöver:

  • 2 stora sötpotatisar
  • 2,5-3 dl vatten
  • 2 dl mjölblandning (ex. 1dl majsmjöl och 1 dl klibbrismjöl)
  • 1 tsk xanthan
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • ev. annan kryddning
  • 2msk mjölkfritt margarin eller olja

Gör så här:

  1. Skala och tärna potatisen
  2. Koka upp med vatten till den mjuknat
  3. Ta av, sila och låt svalna helt
  4. Mosa sötpotatisen lite slarvigt, ska inte vara helt slät (du kan även använda ugnsrostade sötpotatisbitar och mosa) -ska bli ungefär 4 dl sötpotatismos
  5. Blanda sötpotatismoset med vattnet och tillsätt sedan dom torra ingredienserna som du först blandat för sig
  6. Rör sist ner rumsvarmt margarin eller olja
  7. Låt svälla 5 minuter
  8. Blir en tjock smet
  9. Stek plättar i medelvarm oljad panna, ca 2 rågade matskedar/plätt (bred ut och platta till smeten)
  10. Servera gärna med råkostsallad, rårörda lingon och ev. bacon eller stekt parmaskinka (men kolla innehållet)