Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

3 underbara sätt att tillaga sparris som tillbehör

I UGNEN – GRÖN sparris: knipsa av änden, den som bryts av i bottenhalvan om du böjer sparrisen. Använd topparna. Lägg i ugnssäker form. Ringla över olja, klicka ev. över lite mjölkfritt margarin (men olja duger gott och väl, gärna olivolja), salta, peppra och pressa ev. över lite vitlök (valfritt). In i ugnen i 200 grader i 10-15 minuter. Klart.

I STEKPANNAN – GRÖN sparris: knipsa av änden, den som bryts av i bottenhalvan om du böjer sparrisen. Använd topparna. Stek i olja (gärna  olivolja) i het panna tills den blir lätt brynt i ytan. Tar bara några minuter. Salta och peppra i pannan och tillsätt ev. även chili/vitlök. Klart.

I KASTRULLEN  – GRÖN sparris: knipsa av änden, den som bryts av i bottenhalvan om du böjer sparrisen. VIT sparris:  knipsa av änden, den som bryts av i bottenhalvan om du böjer sparrisen. Använd potatisskalare för att hyvla sparrisen från knoppen och nedåt tills du når en lite ”våtare” inre delen, den yttre är bara sträv och träig. BÅDA: Använd topparna. Koka upp vatten, salta vattnet. Sänk värmen. Lägg ner sparrisen och låt den puttra bara tills den börjar mjukna, tar några få minuter, den ska fortfarande ha tuggmotstånd. Vit sparris tar något längre tid än grön. Ta av. Lägg på en klick mjölkfritt margarin alternativt ringla över olja, salta och peppra. VIT sparris: Pressa över lite citronsaft