Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Friterade seg-krispiga kycklingbitar i en kladdig magisk koreansk sås med smak av chili och lime. Gillar ni asiatiskt kommer ni att älska det här!

Du behöver:

Kycklingen

  • Ca 500-600 g kycklingkött, gärna kycklinglårfilé men även bröstfilé men gärna minutfilé i sådana fall, dvs tunnare skivor
  • 1 tsk örtsalt eller salt + lökpulver
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk lökpulver
  • 1/2 tsk vitlökspulver
  • 1-1,5 dl potatismjöl

Såsen

  • 1 dl chilisås, mixad tacosalsa eller liknande fungerar också bra
  • 1 lime, både saft + skal 
  • 1/4 dl sesamolja
  • 1/4 dl kokossirap eller lönnsirap
  • 1/2 dl falsk teryiaki/hoisin/coconut aminos (sojasubstitut) -obs! Kolla innehållet på den du väljer.
  • 1 tsk riven färsk ingefära
  • 1 riven/pressad vitlöksklyfta
  • Tabasco eller annan het chili efter tycke, välj din hetta själv.
  • 1/2 dl vatten
  • olja för fritering

Till servering

  • Sesamfrön
  • valfritt med koriander
  • Limesaft
  • valfritt med hackad chili

Gör så här:

  1. Börja med kycklingen. Dela den i bitar, gärna lite större än munsbitar, typ en lårfilé i 2-3 bitar och en minutfilé av bröst i kanske 4. Lårfilén har mer skrovlighet och ytor för kryddning och mjöl att fastna på och ger därför ett krispigare men ändå saftigare resultat.
  2. Blanda kycklingen med kryddorna och låt stå att marinera, gott om möjligt några timmar men fungerar även att bara krydda och tillaga genast.
  3. Förbered såsen. Bara blanda alla ingredienser och koka upp, låt puttra till ca 1/2 av vätskan kvarstår. Den har i och med reduceringen tjocknat. Ta av från plattan.
  4. Hetta upp oljan för fritering till ca 170-180 grader.
  5. När oljan är het nog, vänd potatismjölet till kycklingen och blanda runt så att all kyckling täcks av mjöl.
  6. Ta upp bitar av mjöltäckt kyckling och lägg i oljan, låt fritera tills alldeles krispiga och lätt gyllene. Ta ut och låt torka av på hushållspapper eller galler.
  7. Förbered all kyckling och vänd sen i såsen, vänd tills all kyckling täckts i sås.
  8. Pressa sen över mer limesaft och garnera med sesamfrön, eventuell chili och koriander.
  9. Klart.