Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
Friterade seg-krispiga kycklingbitar i en kladdig magisk koreansk sås med smak av chili och lime. Gillar ni asiatiskt kommer ni att älska det här!
Du behöver:
Kycklingen
- Ca 500-600 g kycklingkött, gärna kycklinglårfilé men även bröstfilé men gärna minutfilé i sådana fall, dvs tunnare skivor
- 1 tsk örtsalt eller salt + lökpulver
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk gurkmeja
- 1 tsk lökpulver
- 1/2 tsk vitlökspulver
- 1-1,5 dl potatismjöl
Såsen
- 1 dl chilisås, mixad tacosalsa eller liknande fungerar också bra
- 1 lime, både saft + skal
- 1/4 dl sesamolja
- 1/4 dl kokossirap eller lönnsirap
- 1/2 dl falsk teryiaki/hoisin/coconut aminos (sojasubstitut) -obs! Kolla innehållet på den du väljer.
- 1 tsk riven färsk ingefära
- 1 riven/pressad vitlöksklyfta
- Tabasco eller annan het chili efter tycke, välj din hetta själv.
- 1/2 dl vatten
- olja för fritering
Till servering
- Sesamfrön
- valfritt med koriander
- Limesaft
- valfritt med hackad chili
Gör så här:
- Börja med kycklingen. Dela den i bitar, gärna lite större än munsbitar, typ en lårfilé i 2-3 bitar och en minutfilé av bröst i kanske 4. Lårfilén har mer skrovlighet och ytor för kryddning och mjöl att fastna på och ger därför ett krispigare men ändå saftigare resultat.
- Blanda kycklingen med kryddorna och låt stå att marinera, gott om möjligt några timmar men fungerar även att bara krydda och tillaga genast.
- Förbered såsen. Bara blanda alla ingredienser och koka upp, låt puttra till ca 1/2 av vätskan kvarstår. Den har i och med reduceringen tjocknat. Ta av från plattan.
- Hetta upp oljan för fritering till ca 170-180 grader.
- När oljan är het nog, vänd potatismjölet till kycklingen och blanda runt så att all kyckling täcks av mjöl.
- Ta upp bitar av mjöltäckt kyckling och lägg i oljan, låt fritera tills alldeles krispiga och lätt gyllene. Ta ut och låt torka av på hushållspapper eller galler.
- Förbered all kyckling och vänd sen i såsen, vänd tills all kyckling täckts i sås.
- Pressa sen över mer limesaft och garnera med sesamfrön, eventuell chili och koriander.
- Klart.