kaka2kaka4

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Dessa spritsade superspröda nästan flarnliknande ljusa, söta och enkla/snabba kakor har ursprung i ett misslyckande. Fick slut på mjöl i ett annat bak och fick därför tänka om och göra något annorlunda istället. Sonen bara ÄLSKADE dessa ”misslyckade” toppengoda kakor. Missa inte! Nu är dom en av favoriterna och även kusinerna älskar dom.. Skadar ju inte att dom går så snabbt och enkelt att slänga ihop. =) Receptet räcker till 3 plåtar

Du behöver:

  • 150 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt
  • 1 rågad dl socker
  • 1dl valfri växtdryck (här kokosmjölk)
  • 2,5dl mjölblandning (ex. 1dl majsmjöl, 0,5dl klibbrismjöl/rismjöl och 1dl majsstärkelse)
  • 1/2 tsk xanthangummi (obs. ha koll på ursprunget, kan utvinnas av soja, vete och majs -vi använder ur majs)
  • 2 tsk bakpulver
  • 2tsk vaniljsocker

För choklad byt ut knappt 2msk av mjölblandningen mot 2msk kakaopulver

kakakaka3

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Rör samman socker, vaniljsocker och margarin ordentligt (vispa ev. men behövs inte, att röra med slev eller slickepott duger väl)
  3. Tillsätt växtdrycken och rör samman
  4. Blanda samman alla torra ingredienser för sig och tillsätt sedan i margarin/socker-blandningen och rör snabbt till en homogen smet.
  5. Häll upp smeten i en stabil sprits med lite större hål (eller i en fryspåse och klipp hål i ett av hörnen) och spritsa ut på bakplåtsklädd form. HÅLL avstånd mellan kakorna för kakorna smälter ut till platta kakor
  6. Grädda mitt i ugnen i ca. 10-15minuter (börjar bli lätt gyllenbrun om kanterna och DÅ är dom klara -tog nämligen närmre 20minuter i syrrans ugn men 10 i min)
  7. Låt svalna på plåten