fritt från mjölk, ägg, gluten, soja bl.a.
10 normalstora muffins.
Smeten fungerar också utmärkt att använda till tårtbotten, 1-2 satser beroende av storleken på springform. Anpassa dock gräddningstiden, stick i kakan för att se att det är torrt.
Du behöver:
- 100g. mjölkfritt margarin
- 4-5dl mjölblandning (ex. 2dl majsmjöl, 1dl rismjöl, 1,5dl majsstärkelse)
- 1tsk xanthangummi
- 2,5dl socker
- 1tsk vaniljsocker
- 3tsk bakpulver
- 2,5dl valfri vätska (växtdryck så som risdryck alternativt kokosmjölk, juice eller vatten alternativt en blandning)
- valfri smaksättning eller fyllning (ex. kakao, citronskal, apelsinskal, pepparkakskryddor, kanel, kardemumma, frukt/bär/sylt)
Förslag på smaksättning:
- skal från 1-2citroner
- skal från 1apelsin
- 1-2krm kardemumma
- 1tsk kanel/pepparkakskryddor
- lite bär eller fruktbitar (vid mycket blöta bär/frukter kan man tillsätta ytterligare 1-2msk majsstärkelse i mjölblandningen)
- 1/2dl kakao (men ta bort ca 2msk majsmjöl ur mjölblandningen)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200grader
- Smält margarinet
- Blanda torra ingredienser för sig, rör samman dom med visp
- Tillsätt vätskan under omrörning
- Tillsätt sist margarinet och vispa till homogen blandning
- Tillsätt smaksättning och vänd ner med slickepott eller slev (jag tillsätter även kakao NU och inte i mjölblandningen om jag gör chokladmuffins)
- Lägg upp muffinsformar på bakplåt
- Fyll formarna till 2/3 och grädda i ca 15minuter
- Låt svalna åtminstone en aning (gärna på galler) innan servering