muffins1

fritt från mjölk, ägg, gluten, soja bl.a.

10 normalstora muffins.

Smeten fungerar också utmärkt att använda till tårtbotten, 1-2 satser beroende av storleken på springform. Anpassa dock gräddningstiden, stick i kakan för att se att det är torrt.

Du behöver:

  • 100g. mjölkfritt margarin
  • 4-5dl mjölblandning (ex. 2dl majsmjöl, 1dl rismjöl, 1,5dl majsstärkelse)
  • 1tsk xanthangummi
  • 2,5dl socker
  • 1tsk vaniljsocker
  • 3tsk bakpulver
  • 2,5dl valfri vätska (växtdryck så som risdryck alternativt kokosmjölk, juice eller vatten alternativt en blandning)
  • valfri smaksättning eller fyllning (ex. kakao, citronskal, apelsinskal, pepparkakskryddor, kanel, kardemumma, frukt/bär/sylt)

Förslag på smaksättning:

  • skal från 1-2citroner
  • skal från 1apelsin
  • 1-2krm kardemumma
  • 1tsk kanel/pepparkakskryddor
  • lite bär eller fruktbitar (vid mycket blöta bär/frukter kan man tillsätta ytterligare 1-2msk majsstärkelse i mjölblandningen)
  • 1/2dl kakao (men ta bort ca 2msk majsmjöl ur mjölblandningen)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200grader
  2. Smält margarinet
  3. Blanda torra ingredienser för sig, rör samman dom med visp
  4. Tillsätt vätskan under omrörning
  5. Tillsätt sist margarinet och vispa till homogen blandning
  6. Tillsätt smaksättning och vänd ner med slickepott eller slev (jag tillsätter även kakao NU och inte i mjölblandningen om jag gör chokladmuffins)
  7. Lägg upp muffinsformar på bakplåt
  8. Fyll formarna till 2/3 och grädda i ca 15minuter
  9. Låt svalna åtminstone en aning (gärna på galler) innan servering

muffins2