Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Även fri från kokos, och frånmajs och ris om så önskas.

En underbart god rätt med en saftig stekt fisk (valfritt med lax eller torsk), kokt potatis (eller ris) och en varm, ljuvlig len, ljus sås med smak av majonnäs och vitpeppar. Till det serverade vi här söta gröna ärtor och salta krispiga bacon. MAGISKT gott. Kan tänka mig att ex. morötter med sin sötma också skulle passa utmärkt som tillbehör.

Du behöver:

Fisken

  • Lax eller tork i portionsstorlekar
  • örtsalt (eller vanligt salt)
  • svartpeppar
  • gräslök
  • neutral olja och/eller mjölkfritt margarin för stekning

Majonnässåsen

  • 3 msk mjölkfritt margarin (jag använder Flora)
  • 4 msk valfritt mjöl för redning (jag använder här bovetemjöl som passar allas allergier i vårt hem men du kan ta klibbrismjöl eller majsmjöl exempelvis)
  • 3 dl vatten
  • 2 krm salt
  • 1/2 tsk nymald vitpeppar
  • 1 dl majonnäs enligt recept för McSara-dip HÄR, jag gjorde min på bovetebas. OBS! OM du inte tål ex. senap eller vitlök i receptet, eller äppelcidervinäger -hojta till! Jag har flera förslag på hur du kan modifiera. En variant jag gör är på potatis eller sötpotatis som bindning istället för senap/vitlök och sen ex. ättika istället för vinäger. Citronen kan man både byta ut och skippa.

Gör så här:

  1. Börja med att förbereda McSara-dipen, själv har jag ALLTID McSara-dip i kylen. Gör en stor sats ungefär en gång i veckan. Håller sig förresten i kylen i veckor.
  2. Sen kan du förbereda tillbehören, så som potatis/ris, bacon och grönsaker. Fisken och såsen går nämligen snabbt att göra.
    Bacon gräddar jag förresten krispiga i ugn för att slippa allt stänk vid stekning.
  3. Sen kan du göra såsen
  4. Smält margarinet i kastrull. Vispa i mjölet
  5. Ta av från plattan och tillsätt vattnet. Vispa ut mjölet helt i vattnet INNAN du återigen värmer på plattan, annars kommer det att bli klumpigt.
  6. När du vispat ut mjölet i vattnet kan du återigen värma på plattan så att såsen reder sig. När såsen tjocknat tillsätter du salt och peppar. Nu ska såsen vara tämligen mild i grunden men ändå lite kryddig. Ta av från plattan och vänd i majonnäsen. KLART! Sätt på locket så håller sig värmen medan du fixar fisken. OM du behöver värma såsen på nytt, värm den försiktigt -koka inte.
  7. Fisken: Salta, peppra och strö på gräslök på bägge sidor.
  8. Hetta upp rikligt med olja och/eller margarin i panna.
  9. Lägg fisken i den heta pannan och stek en sida klar åt gången, vänd inte många gånger. När du ser att fisken i genomskärning börjar nå färdigt ungefär till häften kan du vända. Detta ger en finare och krispigare ”karamelliserad” yta på fisken.
  10. Servera!