![](https://i0.wp.com/matsara.se/wp-content/uploads/2019/12/8E286B9F-5411-4B86-9B5D-85DE10D6B7E9-scaled.jpeg?resize=600%2C400&ssl=1)
![](https://i2.wp.com/matsara.se/wp-content/uploads/2019/12/8E286B9F-5411-4B86-9B5D-85DE10D6B7E9.jpeg?fit=676%2C507&ssl=1)
Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
En av mina favoriter på julbordet. Så enkelt att göra allergianpassat dessutom ?
Du behöver:
fisken
- 400 g strömmingsfileer
- Ströbröd (oändliga variationsmöjligheter, ta exempelvis av majs, ris eller bovete -här är OLDA’s märke perfekt ?) -ca 1 dl
- 1/2 Tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 1 tsk torkad dill (valfritt)
lagen
- 1,5 dl vatten
- 1 dl socker
- 1/2 dl ättiksprit
- 1/2 tsk salt
- 10 kryddpepparkorn
- 1 liten rödlök
- 1 morot (valfritt)
- olja för stekning (inte margarin)
![](https://i1.wp.com/matsara.se/wp-content/uploads/2019/12/EE10B4E7-88CA-4590-A007-FB3C65AC62DA.jpeg?fit=676%2C507&ssl=1)
Gör så här:
- Börja med att koka upp lagen. Blanda alla ingredienser förutom lök och morot och koka upp
- Skala Lök o morot och skiva tunt, lägg i en värmetålig skål/i ett fat
- Häll över lagen och låt svalna
- Gör nu fisken.
- Klipp först bort ryggfenorna från filéerna, men lämna skinnet och bry dig inte om dom tunna benen
- Blanda ihop ströbröd, salt, dill och peppar och vänd filéerna i blandningen
- Hetta upp olja i panna och stek filéerna ca 2 minuter/sida, skinnsidan först, tills ströbrödet blir krispigt och lätt gyllenbrunt
- Lägg filéerna direkt från pannan i lagen och katt kallna
- Förvara gärna i kylen några timmar eller någon dag innan servering
- Servera kalla, på knäckemacka eller till exempelvis varm potatismos, ärtor och falsk majonnäs
![](https://i2.wp.com/matsara.se/wp-content/uploads/2019/12/16C68A42-28FD-4B38-8964-B439E6F6254D.jpeg?fit=676%2C504&ssl=1)